Промените – големи или малки – са нещо, през което преминава всеки от нас. Независимо дали става дума за смяна на работа, преместване в нов дом, раздяла с любим човек или пътуване, промяната ни носи чувство за несигурност.

Ние имаме „зона на комфорт“ и всяка крачка извън нея ни напряга, а понякога води дори до депресивни състояния. За съжаление има промени, които могат да ни накарат да попаднем в капана на пълната социална изолация и неудовлетворение.

Всъщност, решението за справяне с промените е вътре в самите нас. Има енергиен център в нас – Муладхара или Първа чакра, през която се влива нашата духовна сила. Когато нашата първа чакра е балансирана, ние се чувстваме добре в кожата си, сигурни и стабилни сме и имаме здравословна връзка със себе си и материалния свят около нас.

Как можем да балансираме своята първа чакра?

Това е продължителен процес, който изисква желание и постоянство. За да се балансира нашата първа чакра е важно да се отправим на пътешествие в телата си, които са нашата котва в реалността. Всяка емоция, която изпитваме остава отпечатък върху физическото тяло и ако имаме тенденция да подтискаме, блокираме или игнорираме емоциите си, този отпечатък се превръща в симптом. Важно е да започнем да разпознаваме емоциите си и когато те се проявят, да наблюдаваме физическите проявления. Например, когато изпитаме гняв, осъзнаваме учестяването на пулса, контракцията на мускулите, напрежението в корема и/или главата, избухването на огъня в нас. Това ни дава възможност да сме съзнателни наблюдатели на вътрешните реалности и да сме по-свързани с телата си. Веднъж установили тази връзка, ние започваме да се “вкореняваме” в телата си и с малко практика да овладяваме стихиите на емоциите, чрез осъзнаване. Всяка емоция си има определен модел на дишане. Знаем, че дълбокото и забавено дишане е присъщо на дълбокия сън и медитацията, или когато мозъкът ни функционира на алфа и тета вълни. Плиткото, насечено дишане е присъщо на емоции като гняв и страх. Понякога, когато изпитваме паника и ужас дори задържаме дъха си, което е изключително стресиращо за организма. Отговорът на тялото при последните два случая е да изключи имунната система, да синтезира хормони на стреса кортизол и адреналин и да пренасочи всички ресурси към режима “бий се, бягай или замръзни”.

Всичко това са несъзнателни процеси, които много вредят на благоденствието на нашия коренен център Муладхара. А той е връзката ни с тялото, земята и предците ни.

За да балансираме своята първа чакра, трябва да се фокусираме именно върху тялото си и неговия мир. Да вдишаме дълбоко, да забавим своя пулс, да се обърнем за миг, навътре към себе си и намерим сили да създадем покой.

Балансираната първа чакра ни кара да се чувстваме добре в кожата си и „господари“ на своите емоции. В същото време дисбаланс на първа чакра може да се прояви под формата на страх от промяна, ленивост, алчност, привързване към материални придобивки, усещане за финансова нестабилност и самонараняване, както и проблеми с костите, ставите, краката, коленете, кръвта и дебелото черво.

Методи за балансиране

Един чудесен начин да пречистим своята първа чакра е като поставим дясната си ръка  на десетина сантиметра пред пубисната кост, а лявата обърнем към земята и започнем да пречистваме чакрата като въртим дясната ръка 60 пъти обратно на часовниковата стрелка (надясно, т.е ние сме часовникът). Негативната енергия изтича през лявата ръка, която е обърната към земята. За да заредим чакрата с фина космическа енергия обръщаме лявата ръка нагоре и въртим дясната 30 пъти по часовниковата стрелка (наляво).

Йога

Ако сме често на емоционалното влакче, е добре да изберем заземяваща практика, като ин йогата. Това е пасивна форма на йога, при която се таргетира фасцията – съединителната тъкан, която опасва като мрежа цялото тяло и поддържа мускулите, ставите и органите. Точно това е тъканта, в която складираме непреработените емоции, трансформиращи се в симптоми. Чрез тази йога ние имаме възможност да работим в дълбочина за вътрешния мир и то по приятен начин, без натоварване за ставите.

Етерични масла

Някои масла, подходящи за първа чакра са:

Кориандър – масло на лоялността/стимулира храносмилането

Туя – масло на центрирането/успокоява, заземява

Черен пипер – масло на свалянето на маски/загряващо

Ние от 11 moons създадохме високовибрационната етерична смес „Изобилие и сигурност” с тези масла, защото знаем колко трудно се намира пътят към вътрешната сигурност и духовна стабилност. Етеричната комбинация подпомага функционирането на Първа чакра и ни подкрепя в търсенето на хармония.

https://11-moons.com/produkt/izobilie-i-sigurnost/


Related Posts