Измерение: Обмен 

Докосване до света на тантра

Мечтата на всяка жена, тръгнала по пътя към себе си е да го осъществи с партньор, който да споделя нейния мироглед.

Срещата между двама е среща на две души, които имат различна мисия и различно минало и все пак някаква нишка ги свързва и ги държи заедно известно време в реката на живота. Обмен на дълбоко ниво между двама може да се случи само ако сме оформени като самостоятелни и зрели индивиди.

 

Можем да обичаме друг само от място на дълбоко вътрешно удовлетворение. 

Достатъчна и сама е предпоставка за влизане във връзка, в която другия също е достатъчен и сам. Всичко друго е просто сделка, фрагментация на половинки, игра на проекции, илюзорно желание за сигурност и за удовлетворяване на незадоволени детски нужди. 

Трябва време, за да израснем до сами и достатъчни. Ако има отвореност във връзката това може да е процес на взаимно израстване и дори да влезем във връзката през вратата на нуждата, постепенно можем да растем до ниво на взаимосвързаност, а не зависимост. Тогава е най-сладко – обичаш и се отдаваш, но да не зависиш. 

 

Хормоналните игри обуславят етапите на връзката 

Ние сме подвластни на хормоните, чиито нива и видове се променят в различните етапи на връзката. Например в началото на връзката, когато сме завладяни от страст и бурни емоции се синтезира тестостерон, който освен че регулира половата активност като плодовитост, либидо и мускулната маса, отговаря и за нивото на енергия в организма. Така в първите месеци на любовта си ние не стъпваме, а летим благодарение на синтеза на повече тестостерон. Когато мине първоначалната еуфорична вълна, идва моментът на окситоцина – хормона на бондинга. Обикновено тогава връзката дава плод – дете и връзката се задълбочава. В дългосрочните връзки преобладава синтеза на допамина – хормона на пристрастяването. Един мъдър човек казва, че когато любовта свърши остава връзката. 

 

Разликата между мъжа и жената 

Макар и хора, все пак ние имаме физиологични, емоционални, психически и духовни разлики.

Мъжът изначално е единак, а жената има нужда от група. Мъжете се реализират духовно през ума, а жените през сърцето. Мъжът има нужда от самотен връх, откъдето да погледне над света и да обхване неговото многообразие. Жената има нужда от долина, където да се слее с живота и безкрайните му форми.

Мъжът има нужда да е свободен, а жената да принадлежи.

 

По същия начин мъжете и жените определят Бог по различен начин. За жената Бог е съвкупността от всичко в света. За мъжа Бог е отсъствието на всичко.

Често хората се объркват. Жени се опитват да прилагат мъжки подход и обратно. Това неминуемо води до противоречие, което пречи на истинското израстване.

Когато се развиваме духовно с партньор по пътя на Тантра е добре да помним тези съществени разлики, защото да споделяме един път не означава да имаме еднакъв поглед над нещата, а да приемаме разликите на другия и заедно да образуваме нова цялост, която е реализираният копнеж за единение. 

 

Самата дума тантра казват, че идва от санскритските таноти и траяти. Таноти означава да се разшириш, а траяти – да се освободиш. Така съвместени в думата Тантра ни се разкрива смисълът на тази духовна практическа дисциплина – да разшириш съзнанието си отвъд ограниченията. В този смисъл тантра включва хатха йога, нада йога, крия йога, пранаяма, мантра йога, мудри, чакри, ритуали. Всичко, което отваря каналите ни (надите) и свързва духовното с материята, може да се нарече тантра. В основата на Тантра е култът към Шива и Шакти – безкрайното непроявено съзнание и материята, майката природа, всичко във форма. Тантра е път към познанието чрез директно преживяване, а не чрез ментално разбиране, затова тя е практическа дисциплина.

 

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping
[]