Свързани по време на изолация

 Всички ние в момента преживяваме безпрецедентен момент в човешката история. Социалното дистанциране може да се разглежда по два начина – като ограничаване на свободата ни или като колективна покана за вътрешна среща със себе си. Ние от 11 Луни избираме да се фокусираме върху ползите от тази ситуация и да направим най-доброто с това време за вътрешна работа. 

 В последните години човечеството препускаше – да осъществи целите си, да има повече, за да консумира повече, да се разгръща и развива за сметка на околната среда. Ние отидохме толкова далеч, че беше необходима голяма сила, която да ни спре и да обърне погледа ни към един свят, който беше приоритет само на аскетите до този момент. Този свят е вътре в нас и е единственият значим свят, защото от него се поражда външният. Каквото вътре, такова и вън, но ние нямахме време да обърнем внимание на субстанцията си. 

 

Какво е вътрешния свят? 

 За да започнем да разбираме по-добре себе си и да имаме инструмент за управление на енергията си, е важно е да направим връзка между нашето настроение, вярвания и възприятия и хормоните в тялото ни. Забелязали ли сте, че едно и също събитие във външния свят се възприема различно и съответно поражда различен отговор от хората? За нашите възприятия и настроение отговаря хипоталамусът, който е малко образувание в основата на мозъка. Неговата функция е изключително важна, защото той отговаря за регулирането на общия хормонален баланс на организма, а както казахме – настроението и възприятията ни са чиста биология и се определят от хормоните в тялото ни. 

 Освен за настроението ни, хипоталамусът регулира телесната температура, чувството за глад и жажда, либидото, сърдечният ритъм, телесните течности, отговаря за реакцията ни на стрес като регулира хипофизата (командната жлеза), чрез освобождаване на съответните невротрансмитери, които и дават сигнал какви хормони е необходимо тя да секретира и да изпрати към останалите жлези. 

 През цялото време тялото ни в състояние на динамичен баланс и всички системи работят заедно за общата хомеостаза, като изпращат сигнали към мозъка за дисбалансите. В отговор хипоталамусът реагира, като изпраща необходимите сигнали, за да се върне тялото към баланс. 

 Хипоталамусът е част от т. нар. лимбична система – система от няколко структури на главния мозък, главните от които са амигдала (бадемовидно образувание) и хипокампус, които имат отношение към функциониране на вътрешни органи, поведение, обоняние, сън, памет, сексуално желание и др. 

 Важно е да разберем, че емоциите и чувствата са свързани с различните функционални състояния на главния мозък, с процесите на възбуждане на определени подкорови зони и с промяната на състоянието на вегетативната нервна система. Този процес е автономен и той се извършва без нашето съзнателно участие. Въпросът е как да започнем съзнателно да избираме своите реакции на външните дразнители, така че да не сме подвластни на външния свят, а да имаме вътрешна свобода да откликнем, а не да реагираме. 

 Нашият вътрешен отговор на външните дразнители  се формира след регистрине на дразнителите от лимбичната система, която е емоционалната ни система. Определението на емоция според днешната наука е: Емоцията е генетично обусловена неспецифична програма, която се определя от нервните структури, влизащи в лимбичната система на мозъка. Виждаме, че нашите емоции не зависят само от нас, а са генетично обусловени и това е най-трудният модел, който може да бъде разчупен. Ние сме генетично програмирани да възприемаме реалността по определен начин и това обуславя различният отговор на външните обстоятелства. 

 Въпросът е как да въздействаме на нашата лимбична система, така че да сформираме положителен отговор на външните обстоятелства, или как да сменим перспективата и възприятията си. 

 Лимбичната система е свързана с обонянието ни посредством обонятелната луковица и това, което е интересно е, че когато един аромат се свърже с определен спомен, тази връзка остава за цял живот. Като аромата на портокал и канела се свързва с Коледа, но чувството, което празникът ще породи в различните хора ще варира спрямо нашето възприятие за Коледа, което се е формирало в ранните ни години. За някои хора Коледа е топлина, уют и семейство, за други е самота, тъга и празнота. 

 Добрата новина е, че можем посредством ароматите да изградим една положителна връзка към събитие, което сме възприемали като негативно. 

 И така да се върнем на темата – социалното дистанциране ограничаване ли е или възможност за вътрешна среща? От теб зависи. 

 

Време само за мен!

 Първо е важно да си кажем, че ще вземем максимума от това време, преди да сме се върнали във външната въртележка. 

 Външното ограничение може да означава по-добра вътрешна организация. Ето няколко съвети как може да реорганизирате живота си, така че той да придобие нов смисъл. 

 

  1. Изберете си любим аромат, като ние препоръчваме за тази работа някоя от нашите смеси:  Изобилие и сигурност, Сакрални моменти, Фокус и мотивация, Любов и приемане, Ясно виждане. А ако обичате аромата на Коледа и желаете да се чувствате защитени и с подкрепен имунитет – Аура Спрей .
  2. Създайте си ваше лично пространство, като го подредите, запалите свещи, арома лампа или клечка и поставите вдъхновяващи предмети или снимки. 
  3. Напишете всичко, което сте отлагали до сега поради по-спешни ангажименти, а то е важно за личното ви израстване и еволюция. 
  4. Намажете се с избраната от вас етерична комбинация и вдишайте маслото, като затворите очи и позволите на въображението ви да се развихри. Свържете маслото с реализирането на една ваша конкретна цел – дали ще е желанието ви да тренирате или да напишете книга, да започнете да монетизирате хобито си, или да играете повече с децата си – вие избирате това. Позволете на аромата да ви покаже чувството от вашата реализирана цел. 
  5. Правете това в продължение на няколко дни и след това просто продължете сутрин да се мажете с избраното масло, което е свързано с вашата лична цел. 
  6. Готово – ароматът вече е прикачен към цел, чието реализиране създава у вас приятно усещане. 
  7. Наблюдавайте чудесата, които ще започнат да се случват в живота ви. 

 

 Така това време на изолация се превръща в златна мина за нашите отдавна отлагани желания. Ще започнем да очакваме с нетърпение времето на среща с нас самите – нека това да е вечер преди сън или сутрин след ставане. Ако изберете вечерното време са подходящи маслата Изобилие и Сигурност , Сакрални Моменти, Любов и Приемане и Ясно Виждане. Ако изберете утрините, най-подходящото масло е Фокус и Мотивация.

 За да ви подкрепим, в избирането на важната за вас задача ви подаряваме медитацията “Изобилие от възможности”.

 И за да направим този процес още по-достъпен този месец при покупка на две масла, получавате не само тях, а и няколко стилни подаръка:

🌸 2мл. подарък от най-продаваното ни масло – сияйна кожа
🚙 безплатна доставка на територията на цяла България
% отстъпка от следваща покупка
🎁 красива опаковка
🎗1 лев за благотворителна дейност “В подкрепа на жените”.

 

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping
[]