Инфрадианен ритъм – силата на вътрешната луна

Жените имат 28 дневен биологичен цикъл (между 26 и 32 дневен се смята за здравословен), а мъжете имат 24 часов ритъм, в който хормоните им се рестартират. Този ритъм при жените се нарича инфрадианен.

Инфрадианният ритъм е по-дълъг биологичен часовник, който обикновено се случва веднъж месечно.

Какъв е инфрадианният ритъм?
Подобно на циркадния ритъм, нашият инфрадианен ритъм измерва периоди от време. Но докато всеки изпитва циркадния ритъм в продължение на деня, инфрадианният е свързан с менструалните цикли на жените през месеца. С други думи, менструалният цикъл на жената се счита за месечен инфрадианен ритъм.

Този втори часовник, който започва да тиктака по време на първата менструация засяга мозъка ни, метаболизма ни, имунната ни система, микробиома ни, реакцията на стрес и размножаването.

“Инфрадианният ритъм създава 25% промяна в мозъчната химия на жените през месеца”, казва Алиса Вити, експерт по женски хормони и функционално хранене и основател на Центъра за живи хормони FLO.

За да оптимизираме истински здравето си и живота си, ние трябва да започнем да се съобразяваме и организираме живота си около нашите инфрадианни ритми.

С други думи, нуждаем се от радикално нов подход за това,  как избираме храната си, какви тренировки избираме, какви дейности и как работим, така че да подкрепяме биологията си, а не да вървим срещу нея.

Сложният биологичен термин инфрадианен ритъм, аз наричам просто Вътрешна Луна.

Практичната Богиня е жена, която живее според Вътрешната си Луна и организира месеца си спрямо нея. Тя знае кога има пик и кога спад на енергията, според варирането на основните си женски хормони и как да организира времето си в нейна подкрепа, така че да е винаги заредена и свежа.

След като знаем, че сме подвластни на месечния си цикъл, можем да приемем женската си природа, която е като вълната –  с пикове и спадове.

При 28 дневен цикъл се оформят 4 седмици, в които хормоналният ни коктейл се променя, ние проявяваме 4 типа поведение, обособени в 4 архетипни образа.

Нашите емоционални тела са в състояние на постоянен цикличен поток – ние сме подвластни на хормоните, които се синтезират в тези 4 седмици и те са с разлчен заряд. Запознавайки се с различните архетипи, можем да започнем да различаваме енергиите им и как те се манифестират в нас, за да ги управляваме в наша подкрепа, а не да сме пометени от емоционалните вълни. 4 те фази на месечния цикъл са:

Фоликуларна – 1 седмица след края на кървенето. 

Архетип – Девойка.

Сезон – Пролет

Ключова дума – планиране и действие

Новите яйцеклетки се образуват и се синтезира ФСХ (фоликуло стимулиращ хормон) – хормон от хипофизата, който стимулира растежа и узряването на яйцеклетки (фоликули) в яйчниците. В този период яйчниците секретират високи нива на естроген, което е причина за прилив на сили, яснота на ума и подобрена концентрация. Това е седмицата, в която енергията ти е в своя най-активен пик и  е подходящо да спортуваш усилено, както и да планираш мъдро. Имаш енергия да реализираш и най-смелите си мечти, затова използвай този период за да планираш и стартираш своите идеи, както и да се захванеш с всичко отлагано.

Овулаторна – 2 седмица след края на кървенето. 

Архетип – Майка – Изкусителка

Сезон – Лято

Ключова дума – грижа и подхранване

Към края на фоликулярната фаза (девойката) нивата на ФСХ и лутеинизиращия хормон в кръвта достигат своя пик като малко след този момент настъпва освобождаване на яйцеклетка от яйчника (овулация). В организма продъжава да расте нивото на естрогена – хормона на женската красота и здраве. Затова ние сме изпълнени с енергия и се радваме на наистина добро настроение. Сега можем да се справим с всички трудности и няма невъзможни неща. Природата е мъдра и е предвидила в този етап жената да е най-привлекателна и харизматична. Това е времето, в което трябва да забавиш ритъма и да се насладиш на удоволствието чрез сетивата си, да отидеш на спа, да се разходиш сред природата, да се погрижиш за тялото си. Подходящо време за срещи и активен социален живот, моментът да направиш нещо за другите с любов. Използвай  цялото си очарование да реализираш намеренията и мечтите си.

Лутеална – 3 седмица след края на кървенето или предменструална

Архетип – Шаманка

Сезон – Есен

Ключова дума – забавяне и обръщане навътре

В организма настъпва хормонална буря, предизвикана от резкия спад на естрогена и повишаването на нивата на прогестерона, а  лутеинизиращият хормон достига своите най-високи нива. Това е лутеалната фаза, или както ние я наричаме – периода на Шаманката.

В този период жената има нужда от съзерцание и наблюдение на вътрешните флуктуации.  Важно е да намали темпото и да обърне внимание на емоционално си състояние, на нуждата от покой. Сега е моментът да намалиш външните дразнители и да се потопиш в болката, раздразнението и тъгата, да изследваш миналото и своите чувства. Сега трябва отделиш време за себе си и да прекараш повече време в уединение. Тази фаза се характеризира и с повишено усещане на тъга, което е породено от нереализирания потенциал на яйцеклетката, освен ако не е настъпило зачатие. Нормално е в този период да усещаш вътрешно напрежение, което не можеш да съотнесеш към нещо конкретно, да станеш заядлива, дребнава и стегната или тъжна и апатична. Но ако си осъзната за собствения ти лунен ритъм можеш максимално да се възползваш от енергията на тази фаза, като започнеш сама да задоволяваш своите дефицитни нужди.

В тази фаза жената се намира между две екстремни енергии – на плодовитостта (овулацията) и на смъртта (цикъла).

Менструална – 4 седмица или самия цикъл. 

Архетип – Мъдра жена

Сезон – Зима

Ключова дума – смърт с цел прераждане.

Това е четвъртата седмица от месечния цикъл – времето на менструацията или фазата на края преди новото начало. Всички ние усещаме смъртта по време на месечния ни цикъл – съвсем буквално. Утробите ни се изчистват от кръвта, която се е събрала, за да подкрепи нереализирания нов живот. Това е моментът, в който се чувстваме грозни, подути, бавни, летаргични. Символично умира нашата креативност, за да се роди отново. Това е моментът да бъдем истински свободни. Мъдрата жена е осъзнала преходността и цикличността на всички земни неща.

С тази ритуална смърт, когато започваш да кървиш ти можеш и да пуснеш част от миналото си. Пусни онези мисли, вярвания, убеждения, които може би са служили добре на една стара твоя версия.

Културите в северна и южна америка са почитали този период като са създавали специални ложи за жените за церемонии по време месечния им цикъл, защото се смятало, че имат твърде силна енергия.

Ние от 11 Луни знаем предизвикателствата на месечния цикъл и сме разработили сет от 4 масла, за всяка фаза. Тези етерични комбинации са съчетания от мощните етерични молекули на растенията, които са тяхната имунна система. Полагайки маслата на определени зони по тялото, те навлизат в кръвообращението и неусетно балансират хормоните ни. Всеки ден от месечния ни цикъл можем да сме благоуханни и балансирани чрез силата на етеричните комбинации. А изричайки утвържденията, които идват с всяко масло, ние препрограмираме мозъка си и го окуражаваме да ни подкрепя, а не саботира.

Маслата могат да се закупят отделно или като сет от 4 масла за всяка седмица. А 5-тото масло Сребърна луна би могло да се използва във всички случаи или при преходния период – менопауза.

Сет Женско Здраве и Сет Лунен Цикъл

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping
[]