Запитвали ли сте се каква е разликата между чувства и емоции и защо емоционалният свят е толкова важен и управлява живота ни? Емоциите ни са по-скоро външното проявление или нашият спонтанен отклик на житейските обстоятелства. Чувствата се разгръщат по-скоро навътре, като  са продиктувани от дълбоките ни вярвания и ментални конструкции. Затова начинът, по който се чувстваме, произтича от това, в което сме обусловени да вярваме.

Например ако получим признание от външния свят, то външната ни реакция вероятно ще е на радост и въодушевление, но вътрешното чувство, което то може да предизвика, да е на несигурност и съмнение, особено ако не вярваме достатъчно в собствената си ценност. Това създава дълбоко противоречие в нас и започва да ни черпи от жизнената енергия, защото ние не сме осъзнати от къде идва този конфликт, а само преживяваме последиците от него като физически симптоми.

Друг пример за вътрешен конфликт между чувства и емоции е нуждата ни от удоволствие и наслада, което може да се противопоставя на начина, по който сме били възпитани и отгледани. Много често предното поколение загнездва в нас „невинни“ фрази от типа на „срамни части“. Ние не си даваме сметка за това, но  го преживяваме като ограничение, като стискане, като непозволяване да се отдадем на реката на живота до край и да се насладим на съществуването си чрез телата си. Типични последици са например невъзможността да се пусне контролът, което оказва негативно влияние върху способността на жените да се наслаждават чрез телата си, болезнен цикъл, невъзможност да получат оргазъм, изпитват схващане и болка, хранят се бързо и на крак, не си позволяват дребните житейски радости. А когато си забраняваме всичко това, ние се лишаваме от „соковете на живота”, забраняваме си една съществена част от него.

Тази невъзможност за потапяне в океана на житейската радост е свързана и с родови лоялности, за които ние не сме осъзнати, но проявяваме много често под формата на ограничения и отричане от сладостите на живота. Например, ако някоя наша баба или прабаба е имала тежък живот, родила е например много деца и е загубила някои от тях, ние не осъзнаваме, но това може да доведе до дълбокото усещане, че не можем да си позволим щастие и удоволствие, защото това означава “да предадем” тази предшественичка с тежък живот. Всичко това остава в сферата на скритите динамики, но ние преживяваме като симптоми на ограничение.

В днешно време ние имаме потенциала да излекуваме тези рани на тежкия живот на нашите предци и да отворим път за децата ни да се наслаждават на живота и да гребат с пълни шепи от него. Ако емоциите са били табу до преди 10 години в много семейства и решения са се намирали чрез шамари и наказания, то днес разполагаме с много по-еволюирали инструменти за комуникация и справяне с конфликти, като семейни констелации, работа с Ген ключове, енергийни терапии, йога, ароматерапия, осъзнатост, утвърждения и много други.

Тук ще ви споделим един практически пример за освобождаване от тежки емоции и фамилни обременености.

Ако знаете за някой от рода ви с тежка съдба, с който се чувствате свързани, или някой който е причинил вреда на други, някой който е живял в ограничение и нищета, призовете този човек в съзнанието си в тиха и спокойна атмосфера. Вътрешно погледнете към него с любов и му кажете – “Моля те благослови ме, ако се наслаждавам на живота.” В зависимост от ситуацията изречението може да варира – “Моля те усмихни ми се мило, ако аз имам повече от теб, по-добър живот, изпитвам повече радост и т.н.” Това може да породи вътрешни усещания първо на тъга, а ако успеете наистина да изречете това от сърцето си, може да се появи усещане за освобождаване.

Това е първата и най-дълбока стъпка от процеса. След като получите тази благословия, под формата на лекота и свобода може да продължите нежното разтваряне на лотоса в Сакралния център, чрез медитации, йога и съзнателно позволяване на онова, за което копнеете дълбоко. Да се наслаждавате на миговете, прекрани с любимите хора, на хубавата храна, да милвате тялото си и да си казвате хубави неща.

Друг метод за подпомагане освобождаването на творческата и сексуалана енергия е ароматерапията. За това ние от 11 луни създадохме етеричната смес „Сакрални моменти“, която да ви помогне да се влеете в изобилната река на живота.

Разгледайте продукти, подходящи за сакралния център тук:

https://11-moons.com/produkt/sakralni-momenti/

https://11-moons.com/shop/zhensko-zdrave/


Related Posts