Време е за детоксикация – 5 лесни начина за пречистване в домашни условия

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Какво си представяш като чуеш думата “детокс’? Гладуване, страдание и лишение? Ако е така, позволи ни да сменим перспективата ти, като ти представим някои прости факта за детокса.

Всички искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре. Ние от 11 Moons вярваме, че външната красота и сияние са отражение на вътрешното функциониране на организма ни.

Когато става въпрос за детокс, можем да говорим за пречистване на три нива – физическо, емоционално и ментално.

Преди да ги разгледаме по отделно обаче, нека видим защо изобщо е важно да се детоксикираме.

Защо да детоксикираш тялото си?

Пречистването дава възможност на всичките ни тела да си починат от стресорите на ежедневието. На физически план това означава, че намаляваме нивата на свободни радикали и токсини в кръвта и органите. Това подпомага функцията на всички вътрешни системи и забавя процесите на стареене.

Може би си усещала, че при детокс на физическото тяло се появяват силни емоционални и ментални реакции. Това е така, защото тъканите ни задържат спомени и емоции по същия начин, по който задържат токсини. Емоционалното пречистване е възможност да преживеем всичко, което не сме си позволявали, от което сме се страхували и което сме отбягвали. На ментален план детоксът ни позволява да пуснем представата за това кои сме ние и на какво сме способни. Комбинирането на всички видове пречистване ни презарежда на клетъчно ниво, рестартира телата и умовете ни, за да можем с лекота да привлечем новото.

Ето защо детокс програмите са особено подходящ старт на годината – за да си дадем полет и нови хоризонти още в първите й дни.

Физически детокс

Пречистването на физическото тяло е свързано с промяна в начина на хранене, движението и съня ни. Когато изключим определени храни и на тяхно място консумираме други, активираме основните детоксикиращи органи на тялото.

Това са:

 •  Черен дроб – отговаря за преработването на токсини в организма, на енергийно ниво се свързва с преработването на гнева;
 • Бъбреци – отговарят за адекватното изхвърляне на токсините, на енергийно ниво съдържат информация от нашите предци, както и личните ни страхове;
 • Бели дробове – в тях се натрупват големи количества фини прахови частици, никотинови остатъци (дори при непушачите) и анаеробни токсини от околната среда, на енергийно ниво белите дробове са органите, които буквално ни позволяват да пуснем ненужното през дъха
 • Кожа – тя изхвърля токсини през потта и е изключително важно да я поддържаме здрава и еластична, за да може да изпълнява функцията си, в традиционната китайска медицина белите дробове, кожата и дебелото черво се смятат за една непрекъсната тъкан, която по различни начини подпомага процеса на изхвърляне на отпадъците
 • Лимфна система – тя съдържа бавно подвижна течност, в която често се натрупват токсини и свободни радикали, които през нея с лекота достигат до органите, важно е да се дренира редовно и да се поддържа здрава

За да пречистим всички тези системи на физическо ниво, най-важно е храненето. Това, което приемаме като храна, се превръща в основна градивна единица на нашето тяло.

Според китайската традиционна медицина, енергията, която извличаме от храната – Гу Чи е основата за много други процеси в тялото, като съставянето на кръв в сърцето, хидратацията на кожата чрез белите дробове, пречистването на кръвта от черния дроб.

При детокс програмите е задължително да изключим следните храни от менюто си (поне временно):

 • Бял хляб и всички храни, съдържащи глутен – той често дразни храносмилателната система.
 • Млечни продукти – защото са богати на казеин и лактоза, които също дразнят.
 • Захар – това е основната храна на различни патогени и бактерии.
 • Кафе, алкохол, газирани и енергийни напитки – тъй като са твърде стимулиращи и натоварват детоксикиращите органи.

Разбира се, оптималният вариант е да не се пуши и употребяват никакви медикаменти по време на пречистване, за да може организмът наистина да си почине.

Най-лесният и ефективен начин за детоксикиране е като променим режима си за няколко дни. 3, 5, 7 или 10 дни на прясно изцедени сокове или дори вода могат да направят чудеса за храносмилането ни и да подпомогнат пречистването на всички органи и системи.

Това обаче не е всичко. Когато говорим за физически детокс е важно да подпомогнем и дейността на отделителната система. Обикновено по време на пречистващи режими се получава запек. Дори и да нямате подобни проблеми и да смятате, че дебелото черво работи добре, често в него се наслагават неизхвърлени токсини и отпадни вещества.

Колкото и да се храним правилно и да се грижим за тялото си, ако в него има останали „боклуци“, то ще е податливо на болести. Ето защо клизмата е важна част от всеки пълноценен детокс режим.

Признаци на физически детокс

Детоксикацията идва със своите усещания и преживявания. При прочистване нафизическото тяло често се появяват:

 • Виене на свят;
 • Гадене;
 • Запек;
 • Болка в тялото, която се движи или е ситуирана в определен орган;
 • Нарушения в съня;
 • Дехидратация – важно е да се приема достатъчно вода;
 • По-често уриниране;
 • Сънливост и други.

Емоционален детокс

Емоциите са вълни – имат пикове и спадове. Но за да достигнат до своя естествен спад, трябва да преминат през горната част от вълната. Често не си позволяваме да преживеем пика на някои емоции, защото ги приемаме за негативни или за твърде интензивни. В такива случаи те се задържат в тъканите ни като усещания – стягане, крампи, слаби места, чести схващания или травми на определена локация говорят именно за задържани емоции.

Емоционалният детокс може да е по-интензивен и неприятен от физически, но е изключително важен. Чрез него се освобождаваме от застоялата в тялото енергия и отключваме запасите си на виталност, фокус, мотивация, спокойствие и хармония. За по-плавното му преминаване най-ефективни са дихателните техники и леките йога практики. Ин йога е изключително подходяща, защото не натоварва мускулите излишно и работи с фините аспекти на тялото. Пранаяма и правилното дишане са важни, защото както казахме, белите дробове подпомагат процеса на „пускане“. Всяка емоция, колкото и интензивна да ни се струва може да бъде преживяана, когато съзнателно забавим и задълбочим дишането си. Уджаи е пръв помощник при емоционалното пречистване.

Важни за детоксикацията на емоционалнато тяло са и етеричните масла. Ароматните молекули имат способността да преминават мозъчната бариера за секунди и да достигат до амигдалата и хипокампуса – мозъчните дялове, които са пряко свързани с емоционалната памет. Доказано е, че ароматите са най-силните емоционални котви. Веднъж щом съзнанието ни свърже определен аромат с даден спомен, това остава за цял живот. В допълнение, различните етерични масла имат свойствата да активират или успокояват нервната система, да охлаждат или загряват, да действат като естествени антидепресанти. Когато използваме ароматните масла осъзнато, можем да подпомагаме процесът на емоционален детокс.

Признаци на емоционален детокс

Емоционалният детокс също има своя симптоматика. Някои от признаците, че сме в такъв процес са:

 • Усещане за безтегловност и липса на почва под краката ни;
 • Изпитване на резки промени в настроението – от еуфория до плач;
 • Безпричинни емоционални изблици;
 • Нужда от повече почивка, от прибиране навътре и изолиране от външния свят.

Ментален детокс

Пречистването на съзнанието е последната стъпка към пълната детоксикация. Мозъкът ни работи на принципа на невронни пътеки. Веднъж установени, те стават модели на поведение. Това ни позволява да се ориентираме бързо в нова среда, но и ни прави податливи на собствените ни повтаерящи се действия, очаквания и преценки за другите и света.

Например, ако от малки сме свикнали да ни казват, че сме мързеливи, ние сме приели, че сме такива. Това е установена невронна пътека. Когато пораснем, дори другите около нас да ни казват, че сме трудолюбиви, ще ни е трудно да го повярваме, защото е в разрез с призмата, през която се виждаме. Менталният детокс е именно изчистването на тези установени пътеки и препрограмирането им. Това ни позволява да познаем себе си по нов начин и да повяряаме повече в собствените си способности. Този процес е свързан с т.нар невропластичност и зависи пряко от една единствена практика – медитацията.

При медитацията оставаме с всичко, което се поражда в менталното, емоционалното и физическото тяло и се свързваме с вътрешния Наблюдател. Тази практика ни позволява да видим мислите си като отделни същности, с които не е нужно да се идентифицираме.

Признаци на ментален детокс:

 • Промяна в перспективата;
 • Виждане на по-голямата картина;
 • Период, в който имаме усещането, че нищо не ни е ясно;
 • По-голяма склонност да приемаме другите и света без осъждане

5 лесни начина за детокс у дома

След като вече знаеш как протича самото детоксикиране и защо е важно да се прави, нека ти споделим нашите любими 5 техники за пречистване в домашни условия.

Вода с лимон и сода сутрин

Тази простичка комбинация има магически свойства. Приемът на топла вода с лимонов сок и сода бикарбонат сутрин на гладно подпомага детоксикацията на бъбреците и черните дробове, активира метаболитните процеси и регулира храносмилането. За целта ти трябва чаша топла вода (не прекалено гореща), сокът на половин лимон и сода. Количеството сода се увеличава постепенно. Започва се с върха на чаена лъжичка и всеки ден дозата се повишава. Така се дава възможност на органите да влязат в детокс режим плавно и тялото не изпада в шок. Всеки ден увеличаваме по малко дозата и спираме, когато стигнем до пълна чаена лъжица и приемаме сместа в такова съотношение в рамките на 7 дни, след което спираме содата и продължаваме само с вода с лимон. Може да се повтори след време, или когато се почувстваме тежки, както и сутрин след прием на алкохол и тежки храни.

Домашна клизма

Пречистването на отделителната система не е любимо на никого, но е необходимо, за да сме сигурни, че сме дали пълен рестарт на тялото. Във всяка аптека можеш да намериш комплекти за домашна клизма, както и точни указания за използването й. Процесът е изключително лесен и безопасен. Приготви си няколко стари кърпи, малко зехтин или кокосово масло за по-лесно апликиране на тръбата и вода с телесна температура. Ако желаеш да направиш клизмата част от ежедневието си, можеш да го направиш като развиваш телефончето на душа, клякаш и проближаваш струята до ректума. Тя трябва да е с умерена сила. Когато усетиш, че червото се напълва спираш и отиваш до тоалетна. Повтаряш няколко пъти, докато излезе каша с неприятна миризма.

След това приемаш много течности.

Локална или цялостна парна баня

Парната баня е пефектен начин да детоксикираш кожата. Тя може да се прави локално (на лицето) или цялостно. Просто пусни душът с гореща вода да тече в банята. Затвори плътно вратата и остави пространството да се изпълни с пара. Постой в изпаренията няколко минути преди да преминеш към къпане. За локално приложение затопли вода в тенджера и се надвеси над нея, като сложиш кърпа на главата. Това отпушва порите на лицето и връща естествената влажност на лицето. Към парната баня можеш да добавиш етерични масла от евкалипт, чаено дърво или хвойна, за да подсилиш процес. Можеш да накапеш и по пода на банята, докато взимаш горещия душ.

Сухо четкане

Сухото четкане е известно в Аюрведа от хилядолетия. Това е проста техника, която се изпълнява с четка от естествен косъм (можеш да закупиш такава от био магазините). Извършва се сутрин преди душ и е особено подходяща за суха кожа. Хубаво изчеткай цялото тяло, като внимаваш с деликатните зони. Това активира кръвообращението, изкарва токсините и сваля пласта мъртви клетки. След това премини към душ с нежен, хидратиращ душ гел. Подхрани кожата си с подходящо масло.

Дигитален детокс

Това е най-лесно приложимата и най-трудна за изпълнение техника от съвременните хора. При нея просто премахваме всички екрани и технологични джаджи от живота си за определен период от време. Какво би било да нямаш телефон, компютър, таблет за 12 часа, 2 дни, седмица? Напряга ли те тази мисъл? Значи със сигурност е време да опиташ.

Технологиите са източник на безкраен поток от информация, който ни кара да се чувстваме вечно напрегнати. Да гледаме животът на другите често създава усещане, че изпускаме нещо. Да следим новините е (нека си го кажем в прав текст) депресиращо. Да сме постоянно въвлечени в някаква сензорна стимулация ни прегаря. Можеш да започнеш технологичния си детокс, като просто оставиш всички екрани далеч от спалнята си поне час преди сън. След това увеличи времето. Спри да проверяваш имейла си в момента щом отвориш очи. Спри да скролваш Инстаграм със закуската.

Рано или късно ще се почувстваш готова да оставиш всички технологии далеч за един ден или един уикенд. Какъв е ефектът? По-спокоен ум, повече фокус, концентрация и креативност.

За да ти помогнем в процеса на личното ти пречистване, ти предлагаме тези две масла.

Вторият бленд е Фокус и Мотивация – смес за трета чакра, която има силно стимулиращ, затоплящ и ободряващ ефект. Фокус и Мотивация подкрепя директно дейността на черния дроб и храносмилателната система. Подпомага емоционалната детоксикация и осовобождаването от гнева.

Последната детокс комбинация е любимият ни Аура спрей.  В него са вложени загряващи и пречистващи финото тяло масла, като хвойна (която пречиства кожата и защитава енергийно), розмарин (който пречиства ума), карамфил (който освобождава нервното напрежение и отпуска главоболието), портокал (който служи като антидепресант), чаено дърво (което действа антибиотично и защитаващо) и евкалипт (който лекува белите дробове)

[/fusion_text][fusion_woo_shortcodes]

[/fusion_woo_shortcodes][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping
[]