Живеем в свят на социални мрежи, които могат да се превърнат в най-големите консуматори на време, ако не внимаваме.

Предлагаме ти 4 доказани техники за фокус и продуктивност, които да те подкрепят в ежедневните ти дейности.

МЕТОД 1  – Методът на Уорън Бъфет

Един от любимите ни методи за съсредоточаване на вниманието си върху това, което има значение и премахване на това разсейването идва от известния инвеститор Уорън Бъфет.

Той използва проста стратегия за продуктивност в 3 стъпки, за да помогне на служителите си да определят своите приоритети и действия. Може да намерите този метод полезен за вземане на решения и за да се ангажирате да правите едно нещо веднага. Ето как работи …

Един ден Бъфет помолил личния си пилот да премине през 3-стъпковото обучение:

   • СТЪПКА 1: Бъфет започнал с молба към пилота  да напише топ 25-те си цели в кариерата. На пилота му отнело известно време и ги записал. (Забележка: Можете също да завършите това упражнение с цели за по-кратка времева линия. Например, запишете първите 25 неща, които искате да постигнете тази седмица, месец или година). Също е приложимо и в личен план. 
   • СТЪПКА 2: Тогава Бъфет помолил пилота да прегледа списъка му и да избере топ 5-те си цели. Отново му отнело известно време, но в крайна сметка решил 5-те си най-важни цели.
   • СТЪПКА 3: Към този момент пилотът е имал два списъка. Петте цели, които бил заградил, нарекъл списък А, а 20-те цели, които останали – списък Б.

Пилотът потвърдил, че ще започне да работи върху топ 5-те си цели веднага. 

И тогава Бъфет го попитал за втория списък: “А какво ще кажеш за тези, които не си избрал? 

Пилотът отговорил: „Е, топ 5 са основният  ми фокус, но останалите 20 идват след това. Те все още са важни, така че ще работя над тях периодично, както сметна за добре. Те не са толкова спешни, но все още смятам да полагам за тях всеотдайни усилия. “

На което Бъфет отговорил: „Не. Сбъркал си. Всичко, което не си избрал, просто се превърща в твоя списък „Избягвай на всяка цена“. Всички тези 20 неща не бива да получават вниманието ти, докато не успееш с топ 5. “

Обичаме метода на Бъфет, защото той ви принуждава да вземате твърди решения и да елиминирате неща, които са маловажни на този етап. 

МЕТОД 2 – методът на Ив Лий

В края на всеки работен ден запишете шестте най-важни неща, които трябва да постигнете утре. Не записвайте повече от шест задачи.

Поставете приоритет на тези шест задачи в зависимост от истинската им стойност. 

Когато пристигнете на работа, се концентрирайте само върху първата задача. Работете, докато първата задача не приключи, преди да преминете към втората задача.

Подходете по същия начин към останалата част от списъка си. В края на деня преместете незавършените елементи в нов списък от шест задачи за следващия ден.

Повтаряйте този процес всеки работен ден.

Метод 3 – как да организираме работата си

Основен елемент на продуктивността е организираността. Когато се струпат много неща, вниманието ни отслабва и се разфокусираме. Когато умът, времето, пространството и проектите ни са организирани, става по-лесно да оптимизираме действията си и мислите си и продуктивността следва естествено. 

За да тече енергията плавно е нужно да организираме и структурираме няколко елемента. Предламе ти няколко съвета за подобряване на организираността: 

Организиране на Ума

 • Осигурете си достатъчно сън – липсата на сън или малкото количество отслабва нашите ментални способности. Различните хора имат нужда от различна продължителност на съня, но добре е да не падаме под 6 часа, а оптималното е 8 часа. За да е пълноценен сънят ни е добре да си лягаме преди полунощ, както и поне 1 час преди сън да сме се отделили от екрана на компютъра, телевизора или телефона.
 • Направете усилие да не изпълнявате много задачи наведнъж – минаването от една задача на друга и връщането обратно към предната, единственото, което прави, е да забави мисловната ни дейност и да замъгли преценките ни. Изпълняването на няколко задачи едновременно води до освобождаване на хормона на стреса – кортизол, което се отразява на способността ни да се концентрираме и вземаме решения
 • Правете почивки – Дейвид Левитин, невролог и автор на книгата „The Organized Mind“ казва, че е важно да се правят почивки на работа за да се даде време на мозъка да си вземе „сън“ през деня. По време на тези периоди нашите умове са най-креативни и това помага да се засили продуктивността. 

Организирайте времето си

 • Започнете с цели – когато организирате времето си, първото нещо, което трябва да направите е да определите целите си. Целите ни помагат да фокусираме енергията си и са начална точка за това какво имаме да свършим .
 • Определете приоритетите си: веднъж след като определите целите си, приоритетите ще се изяснят. Приоритетът е най-важната задача, която трябва да завършите за да изпълните най-важната си цел и да продължите с другите неща.
 • Времеви слотове всеки ден – Концепцията е проста – създайте график за всеки ден, отделяйки време за всяка задача, която трябва да изпълните. Това създава крайни срокове и поставя времеви ограничения за задачите, което го прави автоматичен организатор на времето.

Организирайте работното си пространство 

 • Всичко което ви трябва да е на една ръка разстояние: направете внимателен опис на всички неща, които използвате често в офиса за да си свършите работата. Поставете тези неща около вас на бюрото или на компютъра. Това ще увеличи продуктивността и ще направи организираността по-лесна. Осигурете си чаша кафе или чай, за да не нарушавате работата си.
 • Отървете се от това, което не е съществено: Затрупването с неща води до разсейване. Не казваме, че бюрото ви трябва да е абсолютно празно или да няма нищо за забавление, но отърваването от всичко ненужно ще направи работното ви място по-функционално и продуктивно. Ако не сте използвали нещо последните 6 м, изхвърлете го. 
 • Сложете всички документи на мястото им – купчините документи са една от най-големите клопки в организацията. Вместо да оставяте документите да се трупат, създайте система за архивиране, която се основава на метода с едно докосване. Направете различни папки за всеки проект или клиент и когато документ попадне на бюрото ви или действайте върху него или го архивирайте или изхвърлете, ако не е нужен. След като приключите проекта минете през файловете и се отървете от всичко, което не е съществено и важно.
 • Организирайте виртуалното си пространство: вашият имейл си е самостоятелна работна станция. Организирайте го по същия начин ,както бихте организирали документите си – по папки и на едно докосване разстояние. Друга стратегия, която трябва да се вземе предвид, е да се разработи времеви блок за проверка на електронната ви поща – само два или три пъти на ден, така че да не се превърне в разсейване на времето.

Организирайте проектите си

 • Изхвърлете си To-do списъците – тези списъци подмамват хората да мислят, че са продуктивни и организирани. Макар че нещата са на хартия, могат да помогнат за организацията, списъците със задачи често ни заливат с много несъществени неща и не ни помагат да се съсредоточим върху приоритизирането. Вместо това създайте списъци за успех, в които включвате задачите, които са свързани с определена цел.
 • Поддържайте текущите проекти най-отпред и в центъра – Отделянето на всички ваши текущи проекти може да ви помогне да се концентрирате върху задачите, които са най-важни в момента.
 • Създаване на основни етапи – Когато ви бъде предаден проект, една от първите ви задачи трябва да е, да тръгнете отзад напред от желаната крайна точка, за да създадете основни етапи. Подобно на блокирането на време на високо ниво, това ще ви помогне да придобиете визия и усещане за приоритет в краткосрочен и дългосрочен план.

Метод 4 – дълбока работа

Концепцията е създадена от Кал Нюпорт, известен автор и професор по компютърни науки в Джорджтаунския университет, в публикацията в блога му от 2012 г. и разширена в книгата му, част от бестселърите за 2016 г. „Дълбока работа: правила за фокусиран успех в разсеяния свят“. По дефиниция на Нюпорт, задълбочената работа се отнася до:

„Професионална дейност, осъществявана в състояние на концентрация без разсейване, която изтласква вашите познавателни способности до краен предел. Тези усилия създават нова стойност, подобряват уменията ви и са трудни за възпроизвеждане“

Това вероятно не е формата на работа, която естествено изпълва деня ви. Ако не сте наясно как прекарвате времето си, работното ви време се изплъзва към дейности, които Нюпорт нарича „повърхностна работа“.

Техниката е проста – в зависимост от поставените резултати си изберете времеви диапазон от минимум 25 минути, в който премахвате всички източници на разсейване и се фокусирате само и единствено върху най-приоритетната задача, с която сте наясно преварително. Например, ако сте решили да напишете книга е важно всеки ден да отделяте тези 25 минути, в които сядате и просто пишете. Не четете и не редактирате, а само пишете. Много е важно да не се разсейвате по никакъв начин, дори с ходене до тоалетна. Всички нужди задоволявате предварително и това време посвещавате на дълбоко потапяне в 1 нещо. 

Най-хубавото е, че когато изясним целите си, поставим приоритетите си и организираме правилно времето си, се отваря един прозорец от свободно време, който преди не сме имали. Изчезва усещането за хаос и забързаност и идва спокойствието и усещането, че можем да се справим добре с всичко, защото знаем как да го подреждаме. 

Ние от 11 Moons сме разработили специална етерична комбинация, която действа изключително освежаващо и фокусиращо както на големи, така и на малки – Фокус и Мотивация. Добре е да учим децата си от малки на тези техники, най-вече чрез личен пример. 

Фокус и Мотивация може да се прилага локално на деца над 6 г. възраст.