Защо да избереш натурални пред синтетични парфюми

Тъй като през последния уикенд на SoBazaar много от вас си закупиха нашите продукти с естетическа цел, решихме днес накратко да ви представим защо е по-добре да избираме натурални пред синтетични парфюми.

Основната разлика между натуралните и синтетичните аромати е разбира се, методът им на получаване. Синтетичните аромати са направени от хора и нямат никакви ползи за тялото и здравето ни. Тяхната единствена функция е да ухаят добре и да задоволяват пазарните нужди. От друга страна, естествените аромати (в частност етеричните масла) са произведени от растенията и тяхното използване (чрез вдишване или полагане върху кожата) има куп благоприятни последици за цялостното ни състояние. Защо е така? Защото растенията произвеждат етерични молекули, за да отговорят на заобикалящата ги среда, което прави маслата продукт на вродената природна интелигентност на растенията. Което пък означава, че натуралните парфюми имат не само прекрасен аромат, но и много други полезни свойства за нас.

И така, нека сега да разгледаме основните разлики между синтетичните (или конвенционалните) и природните парфюми.

Цел: Както вече уточнихме, целта на синтетичните парфюми е изцяло естетическа, докато натуралните такива имат и ползи за нашето здраве.

Състав: Натуралните парфюми се създават с етерични масла, конкрети, абсолюта, CO2 екстракти и тинктури. В нашите продукти ние влагаме само етерични масла и използваме маслена база (сладък бадем и пшеничен зародиш). Синтетичните аромати са създадени от синтетични аромахимикали. При тях използването на натурални съставки е силно ограничено.

Брой на ароматите, вложени в парфюма: За създаването на натурални парфюми се използват между 10 и 30 аромата. В конвенционалната парфюмерия броят на ароматите за производството на един парфюм е между 30 до над 100.

Креативен процес и цел на парфюма: В ароматерапията създаването на парфюми е артистичен процес на сътворяване на уникален ароматен микс с връхна, средна и базова нотка, който ухае прекрасно и има холистичен ефект върху тялото. В конвенционалната парфюмерия производството на парфюми е съврзано изцяло със  задоволяването на нуждите на пазара, като крайния продукт може да има връхна, средна и базова нотки, но може да е и линеарен.

Разтворители:  В натуралната парфюмерия се използват разтворители като неденатуриран алкохол, базови масла, понякога кремове или твърди бази (пчелен восък, например). В конвенционалната парфюмерия се използват денатурирани алкохоли и сухи спрейове.

Усещане на парфюма върху кожата: Когато нанасем натурален парфюм върху кожата си, той започва да се разгръща и реагира с нашето тяло. В рамките на няколко часа неговият аромат се променя. В допълнение, както много от вас се убедиха, един и същ аромат ухае по различен начин на всяка кожа – това е красотата на натуралната парфюмерия. Синтетичните аромати, от своя страна, обикновено не променята аромата си, защото не се свързват с кожата и тялото по този начин. Тяхната функция е единствено козметична и естетическа.

Трайност на парфюма: Натуралните аромати издържат на кожата от 1 до 8 часа, като може да усещате базовите нотки на парфюма до 24 часа след нанасяне. Синтетичните аромати имат трайност между 1 и над 24 часа.

Цена на ароматните съставки преди разреждане: Натуралните парфюми са значително по-скъпи и има добра причина за това. Някои от суровините, използвани в създаването на натурални парфюми са на много високи цени, заради трудното им извличане – розата, сандаловото дърво и жасмина са сред тях. Синтетичните аромахимикали имат много по-ниска цена, на което разбира се залага конвенционалната парфюмерийна индустрия.

История: Парфюмерията като цяло води своето начало от древен Египет, когато аристокрацията и свещениците са започнали да използват различни аромати върху телата си. Развитието на натуралната парфюмерия продължава през вековете и тя просъществува до наши дни. Синтетичните аромати са въведени в ежедневието едва в началото на 19 век заедно с индустриалната революция.

Разнасяне на аромата: След нанасяне върху кожата натуралният аромат се усеща на около една ръка разстояние – нежно и ненатрапчиво. Синтетичният аромат, от своя страна, може да ароматизира цяла стая.

Възможни алергени: Ако нямате алергии към определено етерично масло, можете да използвате натуралните парфюми без никакви притеснения. Синтетичните аромати обаче са документирани като силни раздразнители и могат да предизвикат множество алергии, свързани с кожата или дихателните пътища.

Това бяха основните разлики между натуралните и синтетичните аромати. Нека правим съзнателни избори, които да са в служба, както на нашето тяло, така и на планетата ни като цяло.

Източник: Comparison Between Natural and Synthetic Perfumes 

Вашият коментар

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping
[]