Етерични масла и чакрите

*Текстът е публикуван в априлския брой на списание “Йога за всички”.

Тялото ни е сложна структура, чиято основна функция е енергийният обмен. Този обмен се осъществява както вътре в самото тяло, така и между нас и другите обекти от заобикалящата ни среда. За да се случи това предаване на енергия (и информация), в тялото ни са разположени три основни енергийни канала, които се наричат Ида, Пингала и Сушумна. Точките, където тези три енергийни канала се пресичат са местата, на които са разположени седемте чакри. Те се разглежда отдолу нагоре – започва се от тазовото дъно (първа чакра) и се стига до върха на главата (седма чакра).

В йога се отделя голямо внимание на чакрите, защото се смята, че те оказват огромно влияние върху нашето съществуване. Всяка чакра е свързана с определени органи, системи и жлези в тялото, отговаря за определени мисловни и поведенчески модели и се свързва с различни емоционални състояния и дейности.

Когато една или повече чакри са дисбалансирани, те променят формата си, смаляват се или се уголемяват или сменят посоката си на въртене. При по-серизони нарушения, съответната чакра може дори да спре работата си и да промени цвета си (да потъмнее). За сметка на това, когато една чакра е балансирана и хармонична, нейният цвят е ярък и чист, органите и системите, за които отговаря работят добре и ние сме в добро психическо здраве. За да може тялото ни да функционира и да е здраво и да живеем в мир със себе си, чакрите ни трябва да са балансирани.

Има много начини да балансираме чакрите си, но един от най-приятните за сетивата ни е използването на аромати, и по-точно – етерични масла. Етеричните масла са събрали  в себе си душата на растенията и в този смисъл са прекрасни природни лечебни средства, които влияят на тялото, ума и емоциите ни.

Техният холистичен ефект ги прави много подходящи за балансиране на седемте чакри. Малките ароматни молекули, които навлизат в кръвообращението ни изключително бързо (1 до 3 минути) имат благотворно влияние не само върху емоционално състояние, но и върху функциите на различни органи и системи в тялото. В зависимост от специфичните ни нужди, с етерични масла можем да третираме, както отделни чакри, така и цялата енергийна система.

Етерични масла за всяка чакра

Муладхара (първа чакра) представлява за връзката ни с материалния свят и физическото съществуване. Намира се в тазовото дъно и отговаря за надбъбречните жлези, костната система, гръбначния стълб, пикочния мехур, кръвта, кожата и краката. Страхът от промяна, ленивостта, алчността, привързването към материални придобивки, усещането за финансова нестабилност и самонараняването говорят за дисбаланс на Муладхара. За първа чакра са подходящи землисти аромати. Такива са например ветивер, кориандър, пачули черен пипер.

Свадищана (втора чакра) отговаря емоциите, креативността и сексуалността. Намира се три пръста под пъпа и е свързана с яйчниците/тестисите, половите органи, пикочния мехур, тънките и дебелото черво, бъбреците. Неспособността ни да се отпускаме в потока на живота, да изразяваме емоциите си и да създаваме интимни връзки показват дисбаланс в работата на втора чакра. За Свадищана са подходящи аромати като иланг-иланг, канела, ванилия и кардамон.

Манипура (трета чакра) е свързана с волята и амбициите ни, както и  със способността ни да реализираме желанията си. Намира се в зоната на слънчевия сплит и отговаря за панкреаса, храносмилателната система, далака, стомаха, черния дроб и жлъчката. Дисбалансирана трета чакра се проявява като агресивност, липса на воля, прехвърляне на вина, ниска самооценка, тревожност за бъдещето, депресия и нужда да контролираме всеки детайл в живота си. За балансиране на трета чакра, Манипура, заложете на етерични масла от мента, бергамот, лимон, резене.

Анахата (четвърта чакра) е свързана любовта, връзката с останалите хора, хармонията и  състраданието. Намира се в сърдечната област и отговаря за тимусната жлеза, кръвообращението, сърцето, белите дробове, гърдите, ребрата, ръцете и имунитета. Неспосбността да обичаме и да показваме привързаност, страхът от отхвърляне, завистта и нарцисизма индикират дисбаланс на четвърта чакра. За да я балансирате, използвайте аромати на роза, нероли, жасмин, лавандула.

Вишуди (пета чакра) е свързана със способността ни да се изразяваме и да изслушваме, както и с житейската ни мисия и призвание. Намира се ямката на гърлото и е свързана с функциите на щитовидната жлеза, гласните струни, гърлото, ушите, еднокринната система. Дисбаланс с Вишуди се проявява под формата на страх от публично говорене, неспособност да изслушваме, неспособност да приемаме мнение, различно от нашето, прекален срам или арогантност. За да подпомогнете работата на пета чакра, използвайте етерични масла от джинджифил, чаено дърво, хвойна, розмарин.

Аджна (шеста чакра) е свързана с ясното възприемане на действителността и интуицията. Намира се зоната на междувеждието и отговаря за функционирането на хипофизата, очите, малкия мозък, нервната система и хипоталамуса. Дисбаланс на шеста чакра се проявява под формата на лесно привързване, липса на въображение, неспособност да вземаме решения и психически разстройства. За Аджна са подходящи етерични масла от тамян, бор, лавандула, евкалипт.

Сахасрара (седма чакра) е нашата връзка с божественото. Намира се в зоната на фонтанелата и е свързана с функциите на епифизата и главния мозък. Тя отговаря за балансирането на всички останали чакри. Емоционалните признаци, индикиращи дисбаланс на Сахасрара са апатия, липса на фокус, материализъм или прекалена отнесеност. За нея са подходящи етерични масла от сандалово дърво, елеми, роза, тамян.

Етеричните масла в йога практиката

Етеричните масла могат да се използват самостоятелно, но в съчетание с йога, ефектът е още по-траен. Особено вълнуващо е съчетанието между ин йога и етерични масла. Ин йога е статична практика, при която определена асана се зъдържа в продължение на 3 до 5 минути. Работи се със силата на гравитацията и тежестта на собственото тяло. В ин няма напрежение, стягане и активиране на мускилите. По време на ин практика се стараем да сканираме тялото и да отпуснем всяка негова част.

Интегрирането на аромати в ин йога практиките е много лесен и приятен начин да въздействаме върху чакрите. Докато вие се отпускате все по-дълбоко в позата, инструкторът нанася в избрана зона етерично масло или етерична смес, която да балансира работата на определена чакра. Ароматните ин йога сесии са вълшебно преживяване, което ни позволява да навлезем в тишината на собственото си осъзнаване. Най-приятният елемент от практиката е усещането за деликатно обгрижване, на което всеки участник се наслаждава.

Ако пък искате да изпробвате лично как етеричните масла въздействат на вашите енергийни центрове, разгледайте чакра сета на 11 MOONS.

Вашият коментар

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping
[]