Етерични масла за трите доши

Както добре знаете, освен с ароматерапия ние се занимаваме и с йога, медитация и аюрведа. И тъй като обичаме експериментите, винаги търсим начин да срещнем различните си страсти и интереси под една или друга форма. Плод на такава среща е и днешната ни статия, в която ще ви представим кои са етеричните масла, подходящи за всяка от трите доши.

Приятно четене.

*Ако не знаете какво е доша и каква е вашата, можете да намерите повече информация тук (+ специален тест за определяне на личната ви конституция).

Вата

Вата има нужда от време сред природата.

Вата е въздух, лекота, прохлада, подвижност и бързина. Но и напрежение, припряност, раздразнителност, сухота (на телесно, емоционално и ментално ниво). Вата има нужда да се успокоява, гали и заземява. За нея най-подходящи за землисти, топли аромати, които ефективно биха се справили с нейната напрегнатост.

Ако конституцията ви е вата, заложете на етерични масла от джатаманси (хималайски нард), пало санто, ветиверпачулисалвия склареямирта и комбинациите на dōTERRA  BalanceClaryCalmInTune.

За Вата най-ефективният начин за използване на етерични масла е чрез ароматни вани и масажи. По този начин тя може директно да получи така необходимата й вода и да успокои ума си.

Пита

 

Пита има нужда от охлаждане.

Пита е огън, страст, движение, перфектно храносмилане и бърз ум. Когато пита не е балансирана, тя се превръща в пожар от гняв, острота, жлъчни коментари и егоистични проявления. Пита има нужда от охлаждане. Повлиява се добре от успокояващи, хладни и влажни аромати, които действат добре при раздразнение и чести изблици на гняв.

Ако конституцията ви е доминираща Пита, използвайте етерични масла от роза, бор, кашмир, сандалово дърволавандула, сладка мента, лютива ментатамянветивериланг илангелакедър и индрише, както и композиции на dōTERRA SerenityWhisperPastTense и DigestZen.

За пита ваните и масажите (особено с охлаждащи базови масла като кокос) също са добра алтернатива, но се повлиява и от ароматичен прием чрез вдишване.

Кафа

Кафа има нужда от редовни упражнения.

Кафа е вода и земя. Тя е издръжливост, бавно освобождаваща се енергия, спокойствие, търпение, мекота. Когато не е балансирана кафа става летаргичност, лепкавост, студенина, мудност, склонност към привързване. В тялото небалансираната кафа се проявява под формата на твърде много слуз (синузит, задържане на течности). Тази доша има нужда от стимулиране.

За нея са подходящи сгряващи и събуждащи аромати като палмароза, черен пиперканелакарамфилкардамомджинджифилбосилек и всякакви цитруси, както и ароматните бленди на dōTERRA ElevationSlim&Sassy и Breathe.

Тъй като кафа усвоява по-бавно от другите две конституции, тя би се повлияла най-ефективно от вътрешен прием** на етерични масла, както и от вдишването им (директно или чрез арома лампа). Ако все пак сте любител на масажите, използвайте базово масло от сусам, което има загряващо действие.

**Преди да приемате етерични масла вътрешно, се убедете, че те са подходящи за това! Всеки продукт на dōTERRA, който се предлага в сайта на 11 Moons има съответното означение. Ако в графа “Начин на употреба” не виждате отбелязан вътрешен прием, НЕ приемайте маслото вътрешно.

Ако сте двудошови или тридошови, избирайте етерични масла, които да отговарят на настоящите ви нужди и/или на сезоните.

Желаем ви ароматен юни!

Вашият коментар

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping
[]