Има ли щастие през менопаузата? 4 етерични масла за този преходен период.

Всяка жена стига до този момент от живота си. Колкото и да се грижим за себе си, да ядем хубава храна, да спортуваме и да посещаваме козметик, един ден менопаузата настъпва. А с нея идват и нови спътници – горещи и студени вълни, ниско либидо, нощни изпотявания, влагалищна сухота, умора, депресия, мускулна слабост и болки в ставите… Докторите ти казват, че това са симптомите на менопауза, но ти не искаш да взимаш алопатични лекарства, търсиш други методи, искаш да знаеш повече за алтернативни начини да се чувстваш добре и в този период от живота.
Много от симптомите, свързани с менопаузата започват всъщност в перименопаузата – период, който може да трае 8-10 години. Много жени смятат, че това е менопаузата, но менопаузата всъщност настъпва, когато в рамките на 12 месеца не сме имали цикъл. За съжаление съвременният живот, изпълнен със стрес и нездравословна среда и навици причинява настъпването на менопаузата по-рано, при някои жени дори в края на 30-те им години.
По време на менопаузата естрогенът в женското тяло рязко намалява. Блансът на хормоните се нарушава и плодовитостта спада. Обикновено се предписва хормонална терапия за справяне с неприятните симптоми на менопаузата. Но хормоналната терапия днес се свързва с някои форми на рак и много жени се притесняват от сигурността от взимането на изкуствени хормони.
Въпреки всичко гореспоменато имаме добра новина за теб. Има природни лекове за неразположенията на този преходен период и те са помогнали на много жени.

Как помагат етеричните масла?

В народната медицина на много култури, етеричните масла се използват от много поколения назад за облекчаване и изцеляване на редица проблеми.
Според различни научни изследвания етеричните масла могат да помогнат за намаляване на симптоматиката. Една от статиите, публикувани 2008 година в списанието :“ Алтернативна медицина базирана на доказателстсва“ доказва част от нещата, които ние вече знаем за етеричните масла:

  • Ароматерапията помага за облекчаване на симптомите на менопауза като напрегнатост, депресия и промяна в настроенията. Помага също и за релаксация. Има етерични масла, които се смятат за фитоестрогени, тъй като съдържат съединения свързани с половите хормони, имат подобна структура и функция – като салвия, кориандър, копър, кипарис, ангелика
  • Смята се, че маслото от индрише балансира хормоните а маслото от роза подобрява функцията на матката.
  • Вечерната иглика е подходяща като базово масло в ароматерапията при жени в менопауза.
  • Масажът с етерични масла помага на жените в менопауза да се справят със симптоми като горещи вълни, безсъние, нервност, меланхолия, виене на свят, слабост, миалгия, главоболие и други.

4 етерични масла, които да пробваш

Салвия

Ако попитате жена в менопауза за един от най-непоносимите симптоми на този период, най-вероятно отговорът ще е горещите вълни. Втриването на 1-2 капки масло от салвия отзад на врата или на стъпалата спомага за справяне с горещите вълни. Смята се ,че салвията е едно от най-ефикасните масла за балансиране на хормоните. То може да намали интензитета и честотата на горещите вълни и нощното изпотяване, както и да намали напрегнатостта. То помага и за облекчаване на предменструален синдром, както и за успокояване на мускулни крампи. Тъй като спомага за регулиране на хормоните, това води и до подобряване на настроението, справяне с депресията и подобряване на умствения капацитет.
Проучване, публикувано 2014 г в списанието „Изследване на фитотерапията“ показва, че вдишването на масло от салвия може да доведе до намаляване нивото на кортизол с 36 %, както и да подобри нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Високият кортизол (хормон на стреса) води до повишаване на теглото, депреси и много други проблеми. Жените след менопауза, участващи в изследването и диагностицирани с депресия, след изследването са показали подобрение в настроението и намаляване на симптомите на депресията.

Индрише

Маслото от индрише успокоява, ревитализира и детоксикира. Помага при суха кожа, чест проблем при менопаузата. Счита се и за мощен регулатор на хормоните, което го прави идеален при ПМС и менопауза. Спомага за повдигане на настроението. Според проучване сред жени в менопауза след 8 седмици аромамасаж със смесица от масло от индрише и бадемово масло, жените са подобрили настроението си и симптомите на депресия. Маслото от индрише също има охлаждащ ефект при горещи вълни и нощно изпотяване.

Лимон

Маслото от лимон може да облекчи редица симптоми на менопаузата като оказва освежаващ ефект върху ума и тялото. Подобрява концентрацията и фокуса, дава енергия и чистота на мисълта.
Един от често срещаните симптоми е раздразнителността, а лимона спомага за повдигане на настроението, премахване на напрегнатостта, тъгата и депресията.

Мента

Маслото от мента е освежаващо, охлаждащо и повдигащо енергията. Помага за охлаждане на тялото при горещи вълни или нощно изпотяване. Кожата абсорбра маслото и дава моментно усещане за свежест и охлаждане. Ментата също се използва за справяне с рязките епизоди на умора, също често срещан симптом при менопаузата.

Ние от 11 луни комбинирахме два вида салвия с индрише и лимон, за да създадем продукт – Сребърна луна, който да подпомогне жените да преминат през периода на перименупаузата, менопаузата и постменопаузата.

Може да гледате и видеото за грижа за хормоналната ни система чрез самомасаж- ТУК.

Други методи за подпомагане периода на менопаузата:

  • Храни, съдържащи соя, която е фитоестроген
  •  Здравословна диета и намаляване на кофеина
  • Поне 30 мин на ден физическа активност – 5 дни в седмицата
  • Спиране на пушенето
  • Поддържане на здравословно тегло
  • Включване на техники за справяне със стреса като медитация, йога, дълбоко дишане

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping
[]