Както знаем, йога е не просто гимнастика, а цялостна система за личносто развитие. Това е практика за тялото, ума и духа, която ни помага да се чувстваме добре физически, да се освобождаваме от менталното напрежение, което трупаме в хода на ежедневието, както и да балансираме емоциите си.

Науката вече ясно е установила, че голяма част от съвременните болести се дължат на стреса – психо-емоционалното напрежение, което понасяме всеки ден. Тези напрягащи мисли и емоции тръгват от мозъка под формата на електрически импулси, които протичат през цялата нервна система и засядат в тъканите на нашето физическо тяло. В резултат, тялото се сковава – появяват се болки и схващания. А ако дълго задържаме в себе си това напрежение, разбъркваме правилния ред, в който импулсите от мозъка се разпращат до различните системи в организма и това предизвиква вътрешен хаос – на физически и психически план.

Тук идва магията на йога, която има силата да внася ред в този хаос, на всички нива – в тялото, в мислите и в емоциите. От гледна точка на йога, тези три аспекта на човека са много тясно свързани. В практиката ние използваме тялото си като инструмент, с който въздействаме на психическите блокажи.

Как става това? С помощта на чакрите! Те представляват енергийни центрове, които проникват през всичките ни тела – както през физическото, така и през фините. И служат като трансформатори и разпределители на енергия между тях. Всяка чакра отговаря за конкретни части от грубото тяло, а също и за определени мисловни и емоционални модели във фините тела. Дисбалансът в дадена чакра на физически план се проявява като болест, а на фин план – като емоционални и ментални блокажи, които спъват нашето личностно развитие.

Когато правим йога, чрез всяка поза въздействаме пряко върху определена чакра. Една добре балансирана йога практика съдържа пози за всички чакри и ако я правим редовно, ние постепенно освобождаваме блокажите на различните нива. Както казва Свами Шивананда, йога е 1% теория и 99% практика. Ако ежедневно правите йога в продължение на 1 година, можете да постигнете такава личностна трансформация, която би отнела много години ходене при психотерапевт.

От гледна точка на психотерапията, няма човек без емоционални и ментални отпадъци – това са негативни спомени и изживявания, които ние заключваме дълбоко в себе си и те формират възгледите и поведението ни по някакъв начин. Психотерапията не е за „лудите”, както все още се смята по нашите географски ширини, а е помощно средство, чрез което се учим да разбираме и приемаме себе си. Терапевтът служи като огледало, което дава обратна връзка на човека за начина, по който изглеждат поведението и разсъжденията му отстрани. Но това е бавен процес, изискващ осъзнаване и много ментална работа, която може да бъде затормозяваща.

Плюсът на йога е, че не ни се налага да прекарваме всичко през главата си. Чрез позите, които правим с тялото, изпращаме по нервната система обратни импулси към мозъка, които освобождават психо-емоционалното напрежение. Без да разбираме кога и как, докато движим тялото, премахваме проблеми със самочувствието, с нагласите ни към другите хора и света, и т.н. По този начин йога катализира личната еволюция на човека.

Карл Юнг, бащата на аналитичната психология, който е имал интерес и към философията на йога, сравнява човека с кръг, разполовен хоризонтално. В горната половина на кръга се намира всичко, което знаем и разбираме за себе си. Докато в долната е подсъзнанието – всичко в нас, което не можем да приемем, с което не можем да се справим и сме натъпкали в „мазето” на душата си. Юнг смята, че еволюцията на личността се случва, когато ние постепенно вадим от мазето „мръсните ризи” и ги изкарваме в светлината на съзнанието, в горната половина на кръга. Смята се, че първата крачка към разрешаването на всеки проблем е именно осъзнаването му. И според Юнг, който приема концепцията за прераждането, душата се връща отново и отново на този свят докато успее да изкара всичко от мазето – това е процес на оцелостяване. Щом излезе и последното нещо от долната страна на кръга, човешката еволюция е завършена.

Същият възглед е застъпен и в йога. Смята се, че душата преминава през безброй прераждания докато се освободи от всички „самскари” – емоционални и ментални отпечатъци или отпадъци, които е натрупала в различните си животи. И всъщност всички практики в йога целят това освобождаване и пречистване. Ако чрез тялото ние физически махаме блокажи на чакрите, то чрез медитацията буквално осветляваме парченца от дълбините на душата. Представете си съзнанието по време на медитация като чаша с газирана вода. Когато оставим чашата в покой, без да я пипаме, постепенно балончетата в нея започват да се издигат към повърхността. Същото се случва в главата на човека по време на медитация – самскарите излизат от дълбините на подсъзнанието на повърхността на съзнанието, за да ги проумеем и да се освободим от тях.

Когато редовно правим физическите и медитативни практики в йога, ние по естествен начин развиваме по-добро разбиране за себе си и по-голямо приемане към всички свои страни. Научаваме се да се обичаме точно такива, каквито сме. А когато можем да направим това за себе си, можем да го проявим и към другите. Затова йога ни помага да бъдем в хармония с околните и изобщо със света.

За мен йога е безценна система за личносто развитие и грижа за себе си, благодарение на която живея щастливо. Щастието е естественото състояние на всяко човешко същество, но в хода на ежедневието бива забулено от грижите и тревогите, както облаците покриват Слънцето. А йога е вятърът, който може да отвее тези облаци. Всичко си идва на място с практиката. Пожелавам ти да се върнеш към естественото усещане за щастие и вътрешен мир!

За Мими Петкова:

Мими е сертифициран йога инструктор и съосновател на онлайн йога студиото HomeYoga. Тя практикува йога от 2005 г. и е завършила преподавателски курсове по класическа (Хатха) и детска йога към Българска федерация по йога. Има специализации в йога през бременността и аеро йога.

В допълнение, Мими е преминала редица семинари в сферата на балансирания живот и личностното развитие, сред които курс по ведическо хранене, обучения по приложна психология и философия, посвещения в рейки и акашови записи, и др. Тя е сертифициран астролог към Съюз на астролозите “Иван Станчев”. А понастоящем се обучава за психотерапевт с юнгианска ориентация към БОАП “К. Г. Юнг”.


Related Posts

Leave a comment