Коледните празници са време за празнично вълнение и приповдигнат дух, за срещи с близки и приятели и сбирки около празничната трапеза.  Но Коледа е и време за съставяне на списъци за  подаръци, трескаво обикаляне по магазините, всекидневно планиране на бюджета, планиране на семейните събирания, менюто за трапезата и какво ли още не.

Празниците са хубаво нещо, ако им се наслаждаваме без да се напрягаме от заобикалящата ни предпразнична „лудница” и суматоха.  По Коледа имаме още по-динамична програма, харчим повече, храним се повече, общуваме повече, но това не трябва да ни изтощава и оставя без енергия.

Как да запазиш вътрешната си хармония въпреки грижите около предпразничната подготовка?

На първо място не трябва да забравяш, че това е време за забавление и празнично настроение. Намали работата, отложи по-маловажните от ангажиментите си, ако е възможно, за след празниците. Забави темпото физически, което веднага ще се отрази и на вътрешното ти състояние. Всъщност няма за къде да бързаш. Времето по Коледа не тече по-бързо, затова и ти не трябва да бързаш постоянно. Наложи си да бъдеш спокоен, а ако усетиш напрежение, просто спри за миг и дишай дълбоко.

Коледа е време не само за среща с близките ти хора, но и време да се погрижиш за себе си. Отдели специално време само за себе си, за да смениш  своя вътрешен ритъм и нагласа. Това е времето от годината, когато е много лесно да се почувстваш притиснат и затрупан. Важно е да внесеш съзнателност в тази динамика и да не позволяваш  всеобщата суматоха да наруши вътрешния ти мир. Празничната атмосфера зависи най-вече от твоето настроение, от емоциите, които съпреживяваш. Промени вътрешните си настройки за този различен период от годината. Обърни съзнанието си навътре към себе си, открийте тези неща, които искаш да промениш, за да постигнеш баланс и хармония. Отдели един ден само и единствено за себе си – без телефони, без срещи. Отиди на спа или в природата. Вземи красив тефтер и прекарай малко време в себерефлексия. Изследвай следното:

  1. Какви успехи имах през изминалата година (не само външни, но и вътрешни. Например какви състояния сте осъзнали и преодоляли).
  2. Какви предизвикателства срещнах през изминалата година?
  3. Какви еволюционни скокове направих?
  4. Какви свои модели осъзнах?

За да се приведеш в подходящото състояние за себерефлексия е важно да направиш минимум 20 дълбоки вдишвания и издишвания с равна продължителност. Затваряш очи и броиш до 5 при вдишване и издишване. Така ще позволиш на по-дълбоки вътрешни пластове да станат явни.

Следващата част е поглед към това, което идва. Къде би искал да си през новата година? Какво да постигнеш на вътрешен и външен план. Просто пиши, като оставиш да се излива от сърцето ти, а не от ума. Не забравяй, че външният план е просто проекция на вътрешния. Затова започни с това, което искаш да постигнете вътрешно, с качествата, които искаш да пробудиш.  Не забравяй, че в теб са заложени семената на най-висшия ти потенциал, остава да ги осъзнаеш и поливаш редовно. Направи си САНКАЛПА – това е утвърждение, което променя вътрешните нагласи и вярвания. Важно е да може да повярваш в него и то да съдържа дълбока истина. Например – Превръщам се във въплъщение на Богинята, която излъчва и получава любов. Това е моята санкалпа, която споделям с теб, за да може повече жени да засияем с най- ярката си светлина. Тази санкалпа е важно да се повтаря сутрин веднага след събуждане и вечер точно преди заспиване три пъти с едни и същи думи, докато не се прояви в живота ти. След това е важно да изливаш благодарност от дъното на душата си за този проявен подарък.

Не прекарвай много време в търговския център или в хипермаркета. Напазарувай в един ден всичко необходимо, а през останалите почивни дни излез на разходка сред природата. Наслади се на истинска „зимна приказка” със семейството или с приятели. Празниците са възможност за истинска почивка и излизане извън „затвора” на офиса, извън ограничението на ежедневието. Вдишай свободата и ще се почувствай по-добре.

И нещо наистина важно. Не търси Коледното съвършенство – по отношение на обстановката, украсата, подаръци, менюто на трапезата. Всъщност празничният безпорядък създава празничното настроение и прави моментът различен.

Клишето и усилията да влезем в общоприетите рамки създават стреса. Освободи се от желанието да бъдете перфектни външно, с материалните неща. Потърси съвършенството вътре в себе си, то е там и те очаква!

И така накратко:

  1. Направи празничното пазаруване в 1 ден, най-добре онлайн, за да избегнеш лудницата.
  2. Наблюдавай момента, в който се чувстваш.

Ние от 11 Moons с радост искаме да те улесним в Коледното пазрауване! Подготвили сме подаръчни сетове, опаковани в красиви кутии. Това е подарък, който внася жизненост, хармония, баланс и аромат в ежедневието. Това е подарък от природата, а природата е живот. Направили сме пакети за всеки вкус и нужди, за да зарадваш любимите хора с нещо истински ценно. Всеки подаръчен сет е с безплатна доставка за София.

 

https://11-moons.com/shop

 

Ароматна, спокойна и радостна Коледа.


Related Posts