Как попадаме в капана на негативизма? даже неусетно..

АДАПТИВЕН ОТГОВОР, ПОЗИТИВНА И НЕГАТИВНА ОБРАТНА ВРЪЗКА

Емоциите ни се раждат в нервната система, която физически се спуска надолу и нагоре по гръбначния стълб и се разклонява към всеки орган, крайник и пръст. Тези емоции предизвикват неврохимични реакции в мозъка, освобождават хормони в ендокринната система, повлияват на кръвообращението в кръвоносната система и модела на дишане в дихателната система.

Когато всичко работи нормално, тази интегрирана реакция предизвиква така наречения Адаптивен отговор, който реагира на предизвикателството, чрез адаптация и се учи как да реагира правилно, за да се справя по-добре с бъдещи предизвикателства.

Този адаптивен отговор споделя същите характеристики, независимо дали преживяваме емоционален стрес или физическа болка и неговата функция е да помогне на тялото да се адаптира по-добре и да увеличи капацитета си за живот. И ако се справиш с предизвикателството, ставаш по-силен (индивидуална еволюция).

Например – стрес в работата – разходка в обедната почивка – умора. На следващия ден – отново разходка – изграждане на стамина – по-малко умора. На следващия ден – вместо сандвич за обяд си взимаш нещо по-леко, жива храна, която ти дава моментално енергия – ядки, плодове, супа. Имаш повече енергия – повече ентусиазъм – отново разходка – чист въздух – увеличаваш капацитета на белите дробове – започваш да отделяш по 15 минути на ден за упражнения – те регулират кръвната ти захар и изгарят хормоните на стреса – спиш по-добре и т.н.

И така влизаш в Позитивен обратна връзка – всеки избор, който те кара да се чувстваш добре надгражда и води до друг избор в същата посока.

Но Адаптивния отговор не е автоматичен. Например ако вместо да направиш разходката или упражненията си избереш да си чатиш или да гледаш фейсбук се случва обратното – мускулите ти отслабват, не доставяш чист въздух на дробовете си, метаболизмът ти се забавя, следобедната ти умора те кара да посегнеш към кофеина и захарта, които увеличават глюкозата и повишават нивото на цитокини (регулаторните молекули). И така това системно възпаление активира старата травма в коляното ти. И плана ти за разходка се проваля. И тъй като следобедното кафе те държи и не можеш да заспиш, пийваш няколко чаши винце (така повишаваш ц-реактивния протеин в кръвообращението, който също е знак за възпаление), или гледаш телевизия до късно и така в 3-5 се събуждаш ненаспанa и тревожна. Ако проспиш алармата и изведнъж се събудиш закъсняла, адреналинът избухва в тялото ти и караш със свито сърце към работата. И ако продължиш с този ритъм, стигаш до травми, които предизвикват негативни емоции, по-малко грижи за себе си, повече стрес и т.н.

В този процес ти си хваната в разгръщаша се надолу спирала. Това е Негативната обратна връзка.

И така вместо Адаптивния отоговор, който изгражда силата ти, ти си хваната в стрес, постоянен давай, давай, давай ритъм, който активира Непродуктивен отговoр. И ти можеш да се мислиш за силна героиня, която издържа на темпото на съвремието и е там за работата, децата си и всички останали, докато този Непродуктивен отговор кара тялото ти да трупа токсини и да отслабва системата ти.

Не винаги Негативната обратна връзка е свързана с физическа болка или нараняване. Нейният глас се чува и в хроничната умора, смяната на настроение, паниката, депресията, безсънието, главоболието, проблеми с храносмилането, инфекции и ПРЕЖДЕВРЕМЕННО СТАРЕЕНЕ.

Защо изобщо стигаме до Негативна обратна връзка?

Всеки човек се ражда с вградена система, която му позволява да помни негативните преживявания. Ние се раждаме заедно с генетичния код, който носи информация за заболяванията на хората преди нас, също така нашето енергийно поле помни емоциите и травмите на нашите предци. Ние не идваме чисто нови на тази земя. Има няколко направления – носители на информация:

  1. Миналото на нашите предци – генеалогичната линия
  2. Миналите прераждания на нашата душа
  3. Нашето лично минало – например обстоятелства около зачатието, вътреутробния живот, първите 5 години …

Съвсем обяснимо е, че носим болката и на нашите родители, тъй като техните клетки пренасят информацията в нашето нарастващо тяло в утробата и се разпространяват до всяка наша клетка чрез плацентата, загнездвайки се в дробовете ни, черния дроб и др. органи. Това е двупосочно – майката също обменя клетки с нарастващото в нея бебе и изследвания сочат, че клетки на бебето и на бабата, които се състезават в майката, могат да предизвикат автоимунна реакция.

В крайна сметка тези дългоживяни ментални навици предизвикват страх и оставят неврохимичен остатък – плака, стресови хормони, и цитокини, които карат болката да продължава. И така и негативността също.

Когато ти предпочиташ да си запазиш болката, защото ти е така добре позната, ти влизаш в познатата територия, която може би е нишката на поколения назад, или е съвкупност от твоите минали преживявания, които са продиктувани от първите две категории информационни носители.

И така когато си в негативната обратна връзка ти подсъзнателно избираш храните, които да ядеш, хората, с които се обграждаш, начинът по който прекарваш времето си, за да избягаш от тази болка.

Болката или болестта, която носим може да се разглежда многопластово. Източници на нашата болка са:

  1. Семейната болка от миналото – свързана с колективната семейна душа
  2. Болка от травма – забелязали ли сте, че често травмата на едно място се повтаря – удряме си десния крак, след време пак се наранявме от дясно и т.н.
  3. Болката от изборите ни -начин на живот, връзки, работа, храна и т.н.

Първата стъпка към Позитивна обратна връзка е да се изправим лице в лице с болката от миналото си – емоционална и физическа.

Най-важното е да разберем, че емоциите не са добри или лоши. Те просто са нормална част от живота. Гнева, фрустрацията, депресията могат да ти помогнат да направиш първата крачка към себе си.

Когато вземеш решение да влезеш в Позитивна обратна връзка ти започваш да правиш избори, които те карат да се чувстваш по-добре. Избираш питателна и жива храна, обожаваш разходките, танците, йогата, движението, отдаваш се и правиш любов с наслада, кожата ти сияе, очите ти искрят и около теб се носи енергия на лекота и спокойствие.

Ако в момнета си в капана на Негативната обратна връзка, може всичко това да ти се струва невъзможно и даже леко да те дразни или плаши тази идея. Но е важно да разбереш, че това не става изведнъж. Не е нужно да оставиш всичките си лоши навици от днес за утре. Това е процес, който да ти даде достатъчно пространство и възможност да изследваш източника на емоционална и физическа болка, стрес и негативни мисли и да влезеш постепенно в новия си свят.

За да те подкрепим в прехода от Негативна към Позитивна обратна връзка, ние от 11 Луни  създаваме малки, но наситени с хубави вибрации и слънце етерични смеси, които да те придвижат към Зоната на Благоденствие!

Просто е.

Стъпка 1 – Мажеш се и си казваш утвърждението от листовката

Стъпка 2 – Променяш биохимията на тялото си и препрограмираш подсъзнанието си

Стъпка 3 – Постигаш хармония, здраве и красота с лекота

автор: Деви (Теодора Рачева)

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping
[]