Използването на етерични масла е част от ежедневието на много съвременни хора. Слагаме ги в дифузер, полагаме ги върху кожата, влагаме ги в козметични продукти, използваме ги в банята. Лекуваме се с тях, когато имаме температура, кашлица, гъбични инфекции и кожни проблеми. Вярваме, че сте се убедили в силата им, но знаете ли реално как работят и защо имат толкова мощен ефект върху здравето? Днес отговаряме на този въпрос.

 

Силата на природата

Етеричните масла се извличат от кората, листата, плодвете, цветовете, стеблата или корените на различни растения. В ароматерапията използваме около 250 вида етерични масла с лечебни цели. На пръв поглед това може да изглежда много, но в действителност едва 20% от всички растителни видове по света произвеждат ароматни молекули.

 

Какво прави тези растения толкова специални?

Учените все още изследват в какъв момент определени растения са започнали да произвеждат ароматни молекули. Това, което знаем със сигурност е:

 • растителните видове, които произвеждат ароматни молекули се смятат за една стъпка по-напред в еволюцията в сравнение с други растения
 • ароматните молекули се произвеждат в специфични части на растението
 • ароматните молекули имат специфични функции, които изпълняват за растението

 

Защо растенията произвеждат ароматни молекули?

Ароматните молекули се произвеждат от специфична система в растението. Ако трябва да я сравним с човешкото тяло, бихме я определили като ендокринна система. Веществата, които се отделят от нея и излъчват аромат имат две специфични функции:

Да предпазват растението от потенциални болести и вредители – имунна функция.

Да привличат пчелите, за да може растението да се опраши – възпроизводителна функция.

Всяко етерично масло, което използваме има специфичен химичен състав, който отговаря на конкретните нужди на растението. Тъй като растенията са живи организми, веществата, които те отделят за собственото си добруване имат сходни ефекти върху човешкия организъм.

С други думи, ароматните молекули, които растението произвежда, за да се предпазва от вредители имат имуностимулиращ ефект върху човешкото тяло.

Ароматните молекули, които растението произвежда, за да привлича пчелите имат афродизиачен ефект върху човешкото тяло.

Това не изчерпва ефектите, които етеричните масла имат върху нас, но ни дава една добра основа да разберем как тези природни дарове ни лекуват. И тъй като сега сме в сезона на настинките и гриповете, нека разгледаме как маслата повишават имунитета и се справят с вирусите и бактериите в тялото.

 

Етерични масла при вируси и настинки

Когато в тялото попадне вирус, той започва да заразява клетките. При тяхното делене, се получават още болни клетки и така се разболяваме. Конвенционалната медицина решава проблема с вирусите по различни начини в зависимост от интензитета на заболяването. Много често лекарите предписват антибиотик, който да убие заразените клетки. Приемът на антиобитоици има множество негативни ефекти:

 • те убиват и здрави клетки
 • унищожават полезните бактерии в червата (пробиотици)
 • вирусите могат да развият имунитет срещу тях

 

Ако при вирусно заболяване, третираме тялото с етерични масла, се случва следният процес. Малките молекули на маслата успяват да проникнат през стените на заразените клетки. Там те оксидират клетката и така унищожават вируса. Клетката остава цяла и здрава. Още по-добрата новина е, че вирусите не могат да развият резистентност към ететиричните масла. Съставът им е много разнообразен и има леки вариации от партида в партида (в зависимост от условията, при които е отглеждано растението).

 

Етерични масла при бактерии

Основният проблем с бактериите е скоростта, с която се размножават. Тъй като репродукцията им е много бърза, е трудно те да бъдат овладени. В допълнение, бактериите имат твърда обвивка и допълнителен защитен филм върху нея, които ги правят много издръжливи на всякакви медикаменти.

Учените са изследвали, че има масла, които успешно разграждат най-горния защитен филм на бактериите и успяват да пробият твърдата им обвивка и така могат да ги унищожат и да спрат популациите им в организма. Двете най-силни масла в борбата срещу бактериите са:

 • чаено дърво
 • риган

Готови ли сте да се радвате на крепко здраве през есента и зимата? Следвайте следните прости правила, за да извлечете максимума от етеричните масла без да се подлагате на потенциален риск:

 • за най-добри превантивни мерки използвате етерични масла в дифузер или арома лампа за 3-4 часа на ден
 • при локална бактериална инфекция, можете да третирате мястото директно, но винаги разреждайте етеричните масла в подходящи базови
 • при вирусно заболяване можете да правите вани, инхалации или да втривате в кожата след разреждане
 • следете внимателно дозировката (етеричните масла винаги се изчисляват в капки)
 • не приемайте етерични масла вътрешно без да сте се консултирали със сертифициран ароматерапевт
 • използвайте Аура спрей на 11 ЛУНИ, за да се радвате на добро здраве и настроение у дома и в офиса