Месечният цикъл – извор на мъдрост и сила за всяка жена

Всяка жена преминава през вътрешен лунен цикъл – овладей своя  И СЪБУДИ СВОЯТА ЖЕНСКА ЕНЕРГИЯ

Знаеш ли, че всеки месец тялото ти преминава през четири различни фази, които влияят на хормоните ти? Ние жените, също като луната, преминаваме през 4-седмичен цикъл. Всяка седмица хормоналният ни баланс се променя, а с него и мозъчната ни химия. За да можем да реализираме Женския си потенциал ,трябва да познаваме тези 4 фази и да знаем как да се възползваме от всяка от тях.

Освен различните хормони, всеки етап се характеризира и със специфична архетипна енергия, която ти представяме в тази статия, за да можеш да започнеш да различаваш енергиите и как те се манифестират в теб.

Ние, жените можем да преминаваме през тези архетипи в рамките на един ден, по време на целия менструален цикъл и лунен месец, както и в контекста на целия живот. Ако ние сме наясно със заряда на всеки архетип, можем с лекота да сърфираме по вълните на живота и да избираме дейностите си според активния в момента архетип.

Предлагаме ти на първо време на опознаеш своя вътрешен лунен цикъл и неговите фази.

I-ва Фаза – Девойката в теб се появява

Това е първата седмица след края на месечния ти цикъл. Това е така наречената фоликуларна фаза, когато новите яйцеклетки се образуват и се синтезира ФСХ хормон от хипофизата, който стимулира растежа и узряването на яйцеклетки (фоликули) в яйчниците. В този период яйчниците секретират високи нива на естроген, което е причина за прилива на сили, яснота на ума и подобрената концентрация. Това е седмицата, в която енергията ти е в своя най-активен пик е подходящо да спортуваш усилено и да планираш мъдро. Имаш енергия да реализираш и най-смелите си мечти, затова използвай този период за планиране и стартиране на реализация, както и да се захванеш с всичко отлагано.

Девойката е архетипа на автономната жена, която може да се справи сама с всички предизвикателства на живота. От гръцката митология това е Артемида – девицата с лък, която е приятелка с дивия свят на животните.

За Девойката в теб с любов:

 • Етерични масла, подходящи за тази седмица: розмарин, роза, индрише, мента, лимон, лайм
 • Физически упражнения – натоварване, тичане, фитнес, кардио практики, ащанга или виняса йога
 • Влагалищен нектар – почти липсва, влагалищна сухота
 • Утвърждение – С радост и ентусиазъм се впускам в новото начало.

Маслото, което създадохме за да те подкрепи в тази седмица е Нова Луна

II-ра Фаза – Майката в теб е тук

Към края на фоликуларната фаза (девойката) нивата на ФСХ и лутеинизиращия хормон в кръвта достигат своя пик като малко след този момент настъпва освобождаване на яйцеклетка от яйчника (овулация). Това е овулаторната фаза, или както я наричаме ние периода на майката. В организма продължава да расте нивото на естрогена – хормона на женската красота и здраве. Затова жената е изпълнена с енергия и се радва на наистина добро настроение. Сега можеш да се справиш с всички трудности и няма невъзможни неща.

Това е седмицата на пълното узряване на яйцеклетката и готовност за зачеване. Природата е мъдра и е предвидила в този етап жената да е най-привлекателна и харизматична. Това е времето, в което трябва да забавиш ритъма и да се насладиш на удоволствието чрез сетивата си, да отидеш на спа, да се разходиш сред природата, да се погрижиш за тялото си.  Подходящо време за срещи и активен социален живот, както и момент да направиш нещо за другите с любов. Използвай цялото си очарование да реализираш намеренията и мечтите си.

За Майката в теб с любов:

 • Етерични масла за тази седмица: всички цветя, като роза, индрише, лавандула, иланг иланг, лайка, жасмин, гардения, ванилия и т.н.
 • Физически упражнения – флуидни практики, виняса флоу йога, мандала танц, бели денс, медитация в движение
 • Влагалищен нектар – обилен, като мляко, лепкав
 • Утвърждения:  Всичко идва към мен с лекота. Аз заслужавам цялото изобилие

Майката е архетипа на жената в пълния и разцвет. От гръцката митология това е Деметра – богинята на изобилието и плодородието.

Маслото, което създадохме за да те подкрепи в тази седмица е Магнетична Луна

III-та Фаза – Шаманката в теб

Трета фаза настъпва в  предменстуралната седмица. В организма настъпва хормонална буря, предизвикана от резкия спад на естрогена и повишаването на нивата на прогестерона, а  лутеинизиращият хормон достига своите най-високи нива. Това е лутеалната фаза, или както ние я наричаме – периода на Шаманката.

В този период жената има нужда от съзерцание и наблюдение на вътрешните флуктуации.  Важно е да се намали темпото и да се обърне внимание на емоционалното състояние, на нуждата от покой. Сега е моментът на намалиш външните дразнители и да се потопиш в болката, раздразнението и тъгата, да изследваш миналото и своите чувства.

Сега трябва отделиш време за себе си и най-добре в уединение. Тази фаза се характеризира и с повишено усещане на тъга, което е породено от нереализирания потенциал на яйцеклетката, освен ако не е настъпило зачатие.

Това е периодът, в който жената има достъп и до двата свята – вътрешния и външния. Това дава 360 градусово възприятие на живота и помага на жената да достигне дълбочина на преживяванията и осъзнаванията си.

Ако си осъзната за собствения ти лунен цикъл можеш максимално да се възползваш от енергията на тази фаза, като започнеш сама да задоволяваш своите дефицитни нужди.

В тази фаза жената се намира между две екстремни енергии – на плодовитостта (овулацията) и на смъртта (цикъла). От гръцката митология това е Персефона, която прекарва половин година на светло и половин година в подземното царство. 

За Шаманката в теб с любов:

 • Етерични масла за тази седмица: роза, сандалово дърво, мирта, лавандула, мента и други охлаждащи и успокояващи масла.
 • Упражнения – ин йога, дихателни практики, разходки в гората, медицина, ритуали, танци, спонтанно творчество, медитации с визуализации, нощни медитации или разходки.
 • Влагалищен нектар – спорадичен, мъглив, или липсващ
 • Утвърждения: Аз прегръщам своята уникална женственост. Давам си време и пространство за себе си и се протягам с любов към вътрешния ми свят. Потапям се в сянката ми без страх и с уважение. Свързвам се с Великата Мистерия.

Маслото, което създадохме за да те подкрепи в тази седмица е Синя Луна

IV-та Фаза – Мъдрата жена в теб

Това е четвъртата седмица от месечния цикъл – менструацията. Това е най-малко уважаваната фаза в западния свят, тъй като тя символизира смъртта, а ние се страхуваме от нея. Всички ние усещаме смъртта по време на месечния ни цикъл – съвсем буквално. Утробите ни се изчистват от кръвта, която се е събрала, за да подкрепи нереализирания нов живот. Това е моментът, в който се чувстваме грозни, подути, бавни, летаргични.

Символично умира нашата креативност, за да се роди отново. Това е моментът да бъдем истински свободни. По време на цикъла  двете ти полукълба осъществяват много силна връзка помежду си. Това е перфектното време да се впуснеш дълбоко в телесните си усещания и да си направиш равносметка как са преминали последните 3 седмици.

С тази ритуална смърт, когато започваш да кървиш ти можеш и да пуснеш част от миналото си. Пусни онези мисли, вярвания, убеждения, които може би са служили добре на една стара твоя версия.

Културите в северна и южна америка са почитали този период като са създавали специални ложи за жените за церемонии по време месечния им цикъл, защото се смятало, че имат твърде силна енергия.

В африка жените се оттегляли в специални червени тенти, където канализирали енергии за ритуалите на общностите.

От гръцката митология това е Хеката – мъдра и веща, която със своя скиптър с велика сила държи връзките на Космоса неразрушими.

Подходящо за Мъдрата жена:

 • Етерични масла – пачули, ветивер, кориандър, ванилия, роза, мирта, сандалово дърво
 • Упражнения: дишане, медитация, разходки, почивка.
 • Утвърждения: С любов и благодарност оставям на миналото това, което му принадлежи. Взимам само уроците. Пречиствам се и се прераждам.

Маслото, което създадохме за да те подкрепи в тази седмица е ЧервенаЛуна

Ние от 11 Moons създадохме специални етерични смеси и утвърждения за всяка една от тези 4 фази. Използвай нашите масла, за да установиш дълбока и интимна връзка с тялото си и да имаш достъп до огромни запаси от енергия, виталност и яснота.

Вече имаме и 5-та луна – Сребърна луна, която отговаря на нуждите на жените в менопауза.

Повече за нашия Лунен сет можеш да разбереш тук: https://11-moons.com/produkt/set-lunen-cikul/  

Виж и нашите предложения за още по-цялостна грижа в периодите от месеца: https://11-moons.com/zhenata-e-mnogolika/

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping
[]