В днешното препускащо темпо на живот, неусетно попадаме в капана на стреса и без да се усетим имунната ни система се срива и ставаме уязвими за вируси. Забравяме, че ние сме най-важните хора в нашия живот, забравяме да се грижим за себе си и своето здраве. Започваме да мислим за себе си, когато се разболеем и всичко около нас се променя рязко, забавя се и спира.

Когато всичко в живота ни е наред,  нашите органи и системи функционират нормално, чувстваме виталност и оптимизъм. Тялото ни е в хомеостазата – тенденцията на организма или клетката да регулира  вътрешната си среда така, че да поддържа стабилно, постоянно състояние на баланс.

В един идеален свят хомеостазата е естественото състояние на всеки организъм.

Но представи си, че известно време работиш и живееш под напрежение, защото сменяш работата си, или работиш по нов проект, разделяш се с партньор, или твой близък боледува и неусетно имунната система се срива. 

Защо стресът е  коварният саботьор на имунната ни система

В миналото стресът е бил помощник на човека – когато се е намирал във физическа опасност и под стрес се активира симпатиковата нервна система, тя разпознава сигнала за опасност и отговаря с мобилизиране на органите, мускулите и системите. Нивата на адреналин и кортизол се покачват рязко.  Това е т.нар автоматичен отговор на тялото “ бий се или бягай”, с който организмът ни реагира на опасност от околната среда. Когато това се случи имунната ни система се изключва, защото ресурсите на тялото се разпределят за справяне с „опасността“. За нашата система обаче няма разлика дали стресорът е свързан с физическа опасност или това е стресът от ежедневието. В днешно време сме заобиколени от постоянен стрес и това кара тялото ни чисто физически да е мобилизирано за “бий се или бягай”, дори когато не сме в реална опасност.  Нивата на хормоните са извън норми, организмът е извън баланс и това води до срив в имунната ни система

Как да не допускаме това …

Всъщност има много начини да предизвикаме състояние на хомеостаза. Чрез различни методи можем да се „тренираме” да оставаме спокойни и да не се поддаваме на външните провокации – такива са медитация, йога, дишане, но нашият любим е използването на етерични масла самостоятелно или в комбинация с други.

Етеричните масла са  един чудесен, достъпен и природен дар , с който можем да отпускаме нервната и да подпомагаме имунната си система. Поради това, етеричното масло съдържа есенцията на растението и  че повечето масла имат антимикробен, противовирусен, антисептичен и противовъзпалителен ефект – то те са естествените природни лечители, които работят фино, многопластово и най-вече мигновено.

И така защо етеричните масла са толкова подходящи в днешно време? Те имат едно огромно преимущество, а именно, че отнема секунди да се нанесе, вдиша, намаже или впръска маслото или миска, който сме избрали, за да подкрепим имунитета си.

Ние от 11 moons, след като се уверихме в действието на маслата, които подпомагат имунната система, създадохме комплексен продукт, който съчетава всички подходящи чудодейни растения и само с няколко впръсквания създава невидим щит около теб.

Освен че подкрепя имунната система, хармонизира аурата, предпазва от външни негативни влияния и освежава, този спрей е истинско съкровище, което е твоето ароматно оръжие в среда с кихащи и болни хора, недоброжелатели или стрес.

Аура спрей 

Представяме ви топ маслата за подкрепа на имунитета

Портокал – мacлoто на  щacтиeто. Имa cилнo peлaĸcиpaщo дeйcтвие и за малки и големи. Πopтoĸaлoвoтo мacлo дeйcтвa eфeĸтивнo въpxy имyннaтa cиcтeмa и пoмaгa пpи нacтинĸи, гpип и зa пpeмaxвaнe нa тoĸcинитe oт тялoтo.
Стимулант за лимфната система. Облкечава нервно напрежение.

Хвойна  успокоява на нервите, облекчава тревожни състояния, нервно напрежение и психическо изтощение, зависимости, махмурлук. Укрепва нервната система и духа в предизвикателни ситуации. Има детоксикиращо действие и е много ефективна при грип и настинки.

Карамфил – помощник при главоболие, дихателни проблеми, болки в стомаха, прилошаване от пътуване, газове. Дезинфекцира устната кухина. Има противогъбично, антибактериално и аналгетично свойство. Най-мощният природен антиоксидант, който защитава клетките от агресивното действие на свободните радикали и предотвратява редица заболявания.

Розмарин – широкоспектърно масло. Облекчава респираторни проблеми и подпомага когнитивната дейност. Подобрява кръвообращението. Стимулира растежа на косата. Подобрява храносмилането. Антимикробно и антисептично действие. Повдига духа, помага при депресия. Общо тонизиращо действие. Подпомага респираторната система. и се използва и при лечение на респираторни алергии, настинки, болки в гърлото и грип. Антиспазматично и  използва в за лечение на бронхиална астма.

Чаено дърво – първа помощ при всички възпалителни процеси, причинени от вируси, бактерии, гъбички –  бързо възстановява лигавицата. Притежава силни бактерицидни и антибактериални свойства. Помага при инфекции и екземи. Прочиства синусите чрез инхалация. Помага при ухапване и гъбични инфекции.

Евкалипт – Много ефективно отпушва носа. Евкалиптът също помага за успокояване симптомите на грип.  Има болкоуспокояващо, антисептично и отхрачващо действие.

Разбира се, комбинираният подход постига най-добри резултати. Маслата могат да се ползват в комбинация с всяка друга терапия.


Related Posts